Днес отново ще ви занимая с вкусен хляб с масло и самардала.

Разбира се хлябът е с квас и както обещах преди време {някъде}, успях да заснема и видео… кое, как и какво. Дори си направих YouTube канал, на дърти години, за да мога складирам режисьорските си напъни.

Та за хляба… Страхотен! СТРА-ХО-ТЕН!

Трудно се устоява на това ароматно изкушение с нежна среда и тънка, хрупкава коричка, особено когато е топъл. А точно тази комбинация от брашна, масло и подправки, превърнатози хляб в абсолютен фаворит на цялото семейство!

Необходими продукти:

80 г квас

300 г фино, бяло брашно (аз ползвам тип 400)

100 г пълнозърнесто брашно (в този случай на Ecosem)

310 мл вода (+/-)

1 ч.л. сол

25-30 г меко масло

2-3 с.л. самардала

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Начин на приготвяне:

Активирайте кваса.

По време на активирането, малко преди квасът да е достигнал най-добрата си форма, пресейте брашната в голяма купа и разбъркайте.

Добавете първите 250 мл вода, разбъркайте и добавете на части останалата вода (Може да погледнете подробната статия за омесването на хляб с квас). Покрийте с домакинско фолио и оставете за 45 минути на стайна температура (автолиза).

Когато времето изтече и квасът е максимално активен, добавете и него и с влажни ръце разтеглете тестото 3-4 пъти. Покрийте отново с фолио и оставете за нови 30 минути.

Когато и това време изтече добавете солта. Разтеглете и прегънете. Добавете маслото и отново разтегляйте и сгъвайте. Тестото трябва да е започнало да придобива еластичност.

Прехвърлете върху влажен плот и разтеглете колкото е възможно на по-тънък пласт. Поръсете със самардала що годе равномерно и прегъвайте по малко, от тук, от там до получаването на пакет. Оформете на топка и прехвърлете в купа. Покрийте с домакинско фолио и оставете за нови 30 минути, след което поразтеглете отново и покрийте.

След пореди 30 минути отново разтеглете, прегънете, покрийте и оставете за 1 час, последно втасване на стайна температура.

С разтегляне и сгъване, оформете хляба, прехвърлете в предварително набрашнен с оризово брашно банетон. Опаковайте в найлонов плик и поставете в хладилник за 12-14 часа, а може и повече (ретардация).

Хляб с масло и самардала

Когато сте готови да изпечете този вкусен хляб с масло и самардала, загрейте фурната и чугунена тенджера на 230С.

Махнете найлоновия плик и с ръце чукнете леко по страните на банетона.

Извадете нагорещената тенджера и с рязко движение обърнете хляба в нея. С ножче направете един разрез с дълбочина 1 см и ако желаете няколко декоративни (във видеото не съм особено старателна).

Върнете във фурната и печете хляба за 30 минути с капак и 15 без.

Извадете и охладете за час върху решетка.


Още рецепти с квас:

Крекери с квас и семена

Козунак с квас

Хляб с квас

Пица с квас

Домашен квас


Ако публикацията ви е харесала, споделете в социалните мрежи и не забравяйте да се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email