Човек и добре да живее, в даден момент, започва да си приготвя домашна лютеница, особено по нашите географски ширини. Та така и ние с мъжÓ.

Всяка година, по това време на месец септември, селската ни къща започва да ухае първо на доматено пюре, после на печени чушки и патладжани и най-накрая на вкусна, вкусна лютеница.

През годините доста импровизирахме с рецептата и най-сетне постигнахме нашия си, семеен вкус, който се надявам да остане благ и ароматен спомен на децата. Пък дано някой ден и те си спомнят този лютеничен процес, така, както аз си го спомням от детските години.

Та…процесът изисква време, но хубавите работи стават бавно.

Напоследък, винаги приготвям домашно, доматено пюре и то предварително. Така де, не искам уикенда да се занимавам само и единствено с лютеницата, трябва и време за скитня да има. 😀 Доматеното пюре приготвям по рецептата за универсален, доматен сос, като сгъстявам повече, стерилизирам и ползвам, когато ми трябва. Ако, разбира се, не ви се занимава и купешко става, но просто не е същото.

Чушките и патладжаните изпичам на огън или барбекю, за ужас на мъжÓ. Става бавно, но за мен ароматът на пушек е незаменим за зимните дни! Не че не сме опитвали с газова горелка, чушкопек и фурна. Просто…нали се сещате…не е същото!

И ако вече съм успяла да ви навия да приготвите тази класика и се чудите как да уплътните уикенда, то преминавам към рецептата.

Домашна лютеница

Необходими продукти:

за около 25 буркана с вместимост 300 – 400 г 

8 кг червени чушки

4 кг патладжани

1 кг доматено пюре

1 ч.ч. олио

1 к.ч. винен оцет

1 к.ч. сол

1 к.ч. мед

1 с.л. прясно смлян кимион

Начин на приготвяне:

Изпечете чушките и патладжаните и прехвърлете в найлонов плик, да се охлаят и задушат.

Обелете патладжаните и чушките, като се стремите да отстраните всички люспи, та дори и семките от чушките.

Смелете чушките и патладжаните прехвърлете в голяма тава. В нашия случай, предпочитаме лютеницата да е по-едро смляна, но може и по-фина да бъде.

Добавете доматеното пюре и олиото и разбъркайте.

От тук нататък, кипнете лютеницата, във фурна, на котлон или на огън, след което намалете температурата и оставете сместа да къкри, като разбърквате често, тъй като лесно загаря. Тази процедура продължава до получаване на желаната гъстота.

Сладва овкусяването. Добавете оцета, солта, меда и кимиона и разбъркайте добре.

Опитайте на вкус и добавете от подправките, ако е необходимо. Не забравяйте, че всяка сол или мед овкусяват различно.

Напълнете стерилизирани буркани, затворете плътно с капачка и прехвърлете в голяма тенджера. Налейте вода, колкото да покрие бурканите и  кипнете. Всичко трябва да ври за 10 минути, след което извадете и обърнете бурканите с капачката надолу, до пълно охлаждане.

Домашна лютеница


Ако публикацията ви е харесала, споделете в социалните мрежи и не забравяйте да се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email