Днес ще ви предложа моя универсален доматен сос.

И без друго лятото е към края си, а септември е месецът в който правя лежерна подготовка за зимата.

Както ви споменах в една предишна публикация, от известно време се опитвам да се правя на зеленчукопроизводител върху крупната площ от десетина квадратни метра 🙂 И понеже районът в който отглеждам реколтата си е планински и доста по-студен, то трябваше да направя нещо с доматите и то преди да започнат да падат първите слани.

За зелените домати си имам изпитана рецепта от маман, за узрелите – също! Именно този универсален сос. Всяко излишно количество се превръща в него.

Доматеният сос е основа за пица, паста, кетчуп, добавка към всевъзможни ястия, та дори салати и не на последно място при направата на домашна лютеница. За нея (надявам се) скоро ще пиша 🙂  Като цяло, домашно приготвен, сосът е в пъти по-вкусен от купешкия и доста по-гъст, тъй като аз си определям консистенцията.

За целта ползвам различни по големина стъклени буракани или бутилки, поради простата причина, че използвам различни количества при готвене и не ми се иска да запълвам хладилника с полупразни съдове.

За самото консервиране стерилизирам бурканите, като ги измивам добре, загрявам във фурната и поддържам температурата на 40-50С, след което наливам врящия сос, затварям с капачка и обръщам наопаки. Оставям да се охладят напълно и съхранявам в килера 🙂 Тази технология ми идва най-лесна, действа безотказно, а също така се запазва цвета на консервираната храна. Изпитано е със сосове, кьопоолу и различни видове сладко.

Относно доматите – честно казано не подбирам по сорт. Каквито – такива, стига да са добре узрели и здрави домати.

Относно подправките – не подправям. Няма лук, няма чесън, няма билки. Абсолютен натюр, все пак не знам кога и в какво ястие ще използвам соса, а и у дома всеки има различни предпочитания по отношение на ароматите и вкусовете. Когато и каквото да ми се наложи го добавям на по-късен етап, при самото готвене.

Универсален доматен сос

И така, към рецептата, ако това изобщо може да се нарече рецепта.

Необходими са ви домати (разбира се). Измийте и почистете от дръжките и проблемни зони (ако има такива). Следва смилането. Аз използвам мелачка за месо с приставка за домати. По този начин отстранявам семената и люспите и получавам чисто доматено пюре. Тази процедура може да се извърши и с кухненски робот, с приставка за изцеждане на сок, но машинката определено се затруднява при по-големи количества.

Веднъж приключите ли с всички домати, трябва да се изварят. Горе-долу количеството се редуцира наполовина. Тук използвам голяма и доста дълбока тенджера, по този начин елиминирам адското чистене на доматени пръски. Разбира се наблюдавам и разбърквам от време на време.

За финал добявям сол на вкус и съвсем малко кафява захар, примерно на 2-3 литра готов доматен сос – 1 ч.л.

Следва пълненето на предварително подготвените буркани, затваряне и обръщане. Бурканите остават обърнати до пълно охлаждане. Аз слагам и опаковъчна хартия и надписвам кога е приготвен всеки буркан за да използвам първо по-отлежалите 🙂

Ако публикацията ви се е сторила полезна, споделете в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога тук или пък следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email