Напоследък съм на вълна калории…даже много калории, но времето навън е силно предразполагащо за подобен вид изкушения и ако не сте на някакъв вид диета, то горещо ви препоръчвам хрупкав чурос с канелена захар и мнооооого шоколадов сос.
Източник FOOD Magazine
Необходими продукти:
За тестото:
1 чаша вода
1/4 чаша масло, нарязано на кубчета
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 1/4 пресято брашно
2 средно големи яйца
1 с.л. фино настъргана лимонова кора
олио за пържене
За канелената захар:
1 чаша захар
1 ч.л. канела на прах
За шоколадовия сос
60 мл. прясно мляко
200 гр. натулрален шоколад, нарязан на ситно
2 с.л. масло
Чурос
Начин на приготвяне:
В подоходящ съд смесете водата, маслото и солта и поставете на средно – висока температура до завиране. Дръпнете от котлона и добавете наведнъж пресятото брашно като разбърквате енергично.  Върнете на котлона за около минута, като продължавате да бъркате за да се изпари излишната течност от тестото. Дръпнете от котлона и оставете сместа леко да се охлади.
Добавете едното яйце и разбийте до хомогенна смес, след което добавете и второто яйце и отново разбийте. Първоначално сместа изглежда лигава и пресечена, но с постоянно разбиване нещата си идват на мястото. Добавете настърганата лимонова кора и отново разбъркайте.
Прехвърлете тестото в пош със звездовиден накрайник и загрейте олиото. Колкото по висока е температурата, толкова по-хрупкав ще е чуроса. Директно в мазнината шприцовайте пръчици с дължина 6-7, че и повече сантиметра. Пържете до златисто, като разбъркнвате и наблюдавате постоянно. Отцедете върху кухненско руло и овъргаляйте пръчиците в смес от канела и захар.
За да приготвите шоколадовия сос – кипнете прясното мляко. Дръпнете от котлона и добавете шоколада. Разбъркайте енергично до разтопяването на шоколада. Върнете на котлона и добавете маслото, като отново разбърквате до разтопяването му.
Сервирайте докато всичко е още топло 🙂
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email