Ами, чурос!

Напоследък съм на вълна калории…даже много калории, но времето навън е силно предразполагащо за подобен вид изкушения и ако не сте на някакъв вид диета, то горещо ви препоръчвам хрупкав чурос с канелена захар и мнооооого шоколадов сос.

Източник FOOD Magazine

Необходими продукти:

За тестото:

1 чаша вода

1/4 чаша масло, нарязано на кубчета

2 с.л. захар

1/2 ч.л. сол

1 1/4 пресято брашно

2 средно големи яйца

1 с.л. фино настъргана лимонова кора

олио за пържене

За канелената захар:

1 чаша захар

1 ч.л. канела на прах

За шоколадовия сос

100 мл. прясно мляко

100 гр. натулрален шоколад, нарязан на ситно

2 с.л. масло

Чурос

Начин на приготвяне:

В подоходящ съд смесете водата, маслото, захарта и солта и поставете на средно – висока температура до завиране. Дръпнете от котлона и добавете наведнъж пресятото брашно като разбърквате енергично.  Върнете на котлона за около минута, като продължавате да бъркате за да се изпари излишната течност от тестото. Дръпнете от котлона и оставете сместа леко да се охлади.

Добавете едното яйце и разбийте до хомогенна смес, след което добавете и второто яйце и отново разбийте. Първоначално сместа изглежда лигава и пресечена, но с постоянно разбиване нещата си идват на мястото. Добавете настърганата лимонова кора и отново разбъркайте.

Прехвърлете тестото в пош със звездовиден накрайник и загрейте олиото. Колкото по висока е температурата, толкова по-хрупкав ще е чуроса. Директно в мазнината шприцовайте пръчици с дължина 6-7, че и повече сантиметра. Пържете до златисто, като разбъркнвате и наблюдавате постоянно. Отцедете върху кухненско руло и овъргаляйте пръчиците в смес от канела и захар.

За да приготвите шоколадовия сос – кипнете прясното мляко. Дръпнете от котлона и добавете шоколада. Разбъркайте енергично до разтопяването на шоколада. Върнете на котлона и добавете маслото, като отново разбърквате до разтопяването му.

Сервирайте докато всичко е още топло 🙂


If you’ve liked the recipe, share this post at the social medias and subscribe for the new publications here or follow the page on Facebook.

For some video recipes, you can subscribe for my YouTube  Channel – Culinary with me. 

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email