Ако сте почитател на каравани, палатки, лов, риболов, пикници и всякакъв вид излети сред природата,  то със сигурност най-добрият ви приятел в кухнята, ако изобщо може да се нарече кухня, е барбекюто. На барбекю всяка храна е по-вкусна и по-ароматна, включително така тривиалните кебапче и кюфте, особено консумирани след дълъг, изтощителен и горещ ден. Друга добра страна на този уред е, че неясно защо, мъжете се развихрят, а дамите лежерно релаксират /или снимат/ в очакване на вечерята. Разбира се, когато t са над 35+, подходящи са леките храни и точно за това днес ще ви представя една рецепта с моя фаворит сред морските риби, приготвена с налични продукти, някъде по бреговете на язовир Искър.
Адаптирано от  Lois, SaltedLemons.
Необходими продукти:
за 4 порции
4 средно големи ципури
2 лимона, нарязани на шайби
+ сокът на 1 лимон
1 връзка ситно нарязан магданоз
морска сол
черен пипер на вкус
Ципура на скара
Начин на приготвяне:
Ако рибата ви не е добре почистена, това трябва да бъде първото нещо. Направете разрез по корема и отстранете вътрешностите. Направете по 2-3 диагонални разреза и от външната страна, покрай перките. Овкусете със сол и черен пипер – отвън и отвътре. Напълнете всяка риба  с нарязания лимон и магданоз, и покрийте с по още 2-3 резена.
Ципура на скара
Печете за около 15 минути на добре разпалено барбекю, като от време на време пръскате с капки лимонов сок и обръщате рибита. Сервирайте с чаша изстудено бяло вино и се насладете на залеза, задължително в добра компания.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email