Днес, възнамерявам да изпълня обещанието си от една предишна публикация.  Това е най-любимата ми смес за сръбска скара – ушипци.

Като споменах любима, ще призная, че мога да похапвам ушипци при всякакви температури от – 20 до + 40. По всяко време и то без угризения на съвестта, поради простата причина, че преобладава любимото ми телешко месо. Освен това ущипци могат да се приготвят на грил тиган, скара и разбира се в най-добрия си вариант на барбекю. Като добавим и сръбската пикантност в цялата смес – резултатът е просто умопомрачителен. В полза на тези чудни ущипци ще добавя, че освен лесни са и изключително бързи за приготвяне, което автоматично ги вкарва в листата ми с фаворити.

Разбира се има доста и различни рецепти в нета, но за моя си вкус, стигнах до следната смес:

400 гр. телешко и 200 гр. свинско месо без жили се смилат на кайма. Добавят се 100 гр. настърган кашкавал и 100 гр. пушен бекон, нарязан на ситни кубчета. Сместа се овкусява с 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. лют червен пипер, сол, черен пипер и 1 скилидка чесън, настърган на фино ренде. Всичко се омесва добре и се оставя за половин час в хладилник, да се поомесят ароматите, след което шипвате кайма, колкото да се събере в стисната шепа и хвърляте на скарата. Особено подходяща за гарнитура е студена биричка 🙂 през лятото или тъмна през зимата 🙂

Ущипци


Ако тази публикация ви харесва, споделете в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога тук или пък следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email