Днес, съм много, много щастлива, тъй като гостувам на Лулу! (Руми) от something…

Нали се сещате за онези местенца в интернет пространството, които са красиви, стилни и уютни и могат само да ви заредят с положителна енергия и ентусиазъм. Нещото… е едно от тези места за мен и ето защо съм толкова въодушевена да  изпия кафето си с Руми! За мен е чест и оооооогромно удоволствие! От Руми кафето, от мен тортата, която сещайте се как се казва…ама разбира се, че something…

Надникнете в страничката на Руми и се насладете на великденските и идеи – сигурна съм ще останете очаровани, също като мен 🙂

Сладоледени тортички “something…” 

Необходими са ви, два вида сладолед. Тези които използвах аз, са ванилов с шампанско + шоколадово ментов сладолед. Ще ви трябват и няколко свежи ягоди за декорация + няколко листенца мента, а също и силиконова форма за мъфини и препоръчително – машина за сладолед.

За ваниловия сладолед: Загрейте 240 мл. мляко, заедно със 75 гр. кафява захар на средна температура. Сместа не трябва да завира, а само да се разтвори захарта. През това време разбийте 3 жълтъка. Когато захарта се разтвори, на няколко пъти добавете млякото към жълтъците, като разбивате непрекъснато. Върнете всичко на котлона и оставете на средна температура, като отново не трябва да завира. Бъркайте непрекъснато. Целта е сместа да се сгъсти, а когато потопите и извадите лъжица, да остава лек филм върху нея. Махнете от котлона и оставете напълно да охлади. Добавете ½ капсула ванилова есенция, 1-2 концентриран аромат шампанско и 240 мл. сладкарска сметана. Разбийте всичко до хомогенна смес и сложете в машината за сладолед*, когато сместа започне да се стяга, добавете 2 ч.л. ром и оставете до пълното замразяване, според инструкциите на производителя.

*В случай, че нямате машина, прехвърлете в кутия и поставете във фризера, като разбърквате през половин – един час до замразяването на сладоледа.

За ментово – шоколадовия сладолед: Загрейте 200 мл. мляко, 50 гр. захар и 100 гр. настърган, натурален шоколад и 1 с.л. какао. И тук сместа не трябва да завира, а само да се разтопят захарните кристали и шоколада. Охладете напълно и добавете ½ капсула ванилова есенция, 3-4 капки концентриран аромат мента и шоколад и 200 мл. сладкарска сметана. Разбийте всичко и отново в машината, а когато започне да се замразява – 2 ч.л. ром.

За тортичките: При аранжирането на тортичките, сладоледа трябва да бъде по-отпуснат. Изсипете в силиконовата форма първо ваниловия сладолед до желаното ниво, като си помагате с лъжичка за да прилепне плътно по стените. Замразете за час – два, след което сложете и шоколадово – ментовия сладолед. Отново замразете за час-дава и готово. При сервиране, обърнете формата с шоколада надолу и декорирайте със свежи плодове и мента. Ако пък ви се струва пипкаво, сервирайте във фунийки – хлапетата направо си умират от кеф!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email