Явно вълната с мусове отмина (за сега), но пък на нейно място се появи портокалова, сочна и ароматна, такава.

Все пак сега е сезон, а в къщи вече окончателно се настани цитрусов аромат – от сутрин до вечер се носи мирис на портокал – за закуска, за десерт, фреш, сушени портокали за декорация…изобщо много е вървежен плод…

Е, сигурна съм, днешната рецепта за сладко от портокалови кори няма да ви изненада, но аз ще я запиша все пак. Все пак ще бъде ценна съставка за следващия месец, когато ще започне голямото Коледно печене на сладки изкушения.

сладко от портокалови кори

Необходими продукти:

за 2-3 малки бурканчета

кората на 3 средно големи био портокала

400 гр. захар

½ чаша вода

½ ч.л. лимомена киселина

Начин на приготвяне:

За да приготвите сладко от портокалови кори – почистете портокалите и внимателно отстранете кората, като разрежете на 7-8 ивици по дължина на портокала и белите.

Почистете внимателно вътрешната, бяла част на кората, по възможност трябва да остане само оранжевата, тъй като бялата нагарча и е неприятна на вкус.

Нарежете на кубчета или навийте ивиците на охлюв и нанижете на здрав конец /което е много пипкаво и съвсем незадължително/.

Сварете корите в чиста вода за 5 минути и изплакнете обилно със студена вода. Тази процедура се повтаря общо 3 пъти.

Отделно кипнете половинката чаша вода и захарта, като разбърквате до стопяването на кристалите. Веднъж случи ли се това, добавте тройно варените кори и намалете температурата.

Сладкото трябва да къкри до получаване на желаната гъстота, като разбърквате за да не загаря. Малко преди да дръпнете от котлона трябва да остане и савсем малко течност.

Махнете от котлона и добавете лимонената киселина. Ако сте навивали охлюви, отстранете конеца с едно издърпване. Разбъркайте и разсипете в леко загряти буркани или съхранявайте на хладно.

сладко от портокалови кори


Ако публикацията ви е харесала, споделете в социалните мрежи и не забравяйте да се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email