Тези дни се заиграх с едно тесто, което  от доста време ми се искаше да опитам и е много подходящо за различни печива – пиде, фокача и/или крекери. Повярвайте, всеки опит е в десятката. Рецептата е базова, от кулинарния ми наръчник и шедьовър The Cook´s Book.

Необходими продукти:

За първоначалното тесто:

150 г  бяло брашно, аз използвах това на Ecosem

200 г вода

7 г суха мая

За тестото:

150 г вода

1 с.л. зехтин

375 г бяло брашно, пресято

10 г морска сол

Крекери ♥ Crackers

Начин на приготвяне:

Първо пригответе първоначалното тесто. В купа смесете водата, брашното и сухата мая. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа, като по средата на времето разбъркате добре.

Следва замесването на тестото. Добавете течните съставки към ферментиралата смес и разбийте добре. На части добавете и сухите съставки до омесването на меко тесто.

Покрийте с кърпа и оставете тестото да почине за 10 минутки.

Размесете отново и повторете тази процедура в следващите 30 минути.

Следва втасване за два часа на стайна температура, като премесвате тестото през 40 минути по метода разпъване/прегъване.

Турски хляб пиде ♥ Turkish Pide Bread

Когато тестото е втасало разделете на шест равни части, поръсете с брашно и оформете по желание:

  • За пиде – разточете по дължина, до дебелина 1 см и покрийте с кърпа за още 30 минути. Леко намажете с вода, поръсете със сусам и печете за 18-20 минути в предварително загрята фурна на 220С.

  • За хрупкави крекери – разточете във формата на тавата, в която ще печете, до 1 – 2 мм, набажете със зехтин и печете за 10 минути в предварително загрята фурна на 220С.


    Ако рецептата за пиде ви е харесала, подкрепете страничката, като се абонирате за новите статии в блога тук и последвайте Culinary with me във Facebook или в Instagram.

    За видео рецепти, може да се абонирате в YouTube канала на Culinary with me

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email