Лято, жега, сладолед! Някак съвсем естествено ми идва асоциацията и днес ви предлагам една изключително лесна рецепта за разхлаждане. Орео сладолед!

Необходими продукти:

250 мл. прясно мляко

75 гр. захар

1 шушулка ванилия

3 жълтъка

250 мл. сметана

2 с.л. ром

бисквити ОРЕО, нарязани на едро

Начин на приготвяне:

Разполовете ванилията и с нож изстържете семенцата от вътрешността.

На средна температура загрейте млякото, захарта и семенцата ванилия, като разбърквате често. Млякото не трябва да завира, а само да се загрее и да се разтворят захарните кристали.

През това време разбийте 3 жълтъка. Към тях добавете на струи загрятата (но не гореща) млечна смес, като разбивате непрекъснато и върнете отново на котлона. Сместа отново не трябва да завира, а само да се сгъсти, за това бъркайте непрекъснато и наблюдавайте. Когато потопите лъжица и върху нея остане млечен  „филм”, махнете от котлона и охладете напълно.

Веднъж охлади ли се сместа,  добавете сметаната и разбъркайте добре.

От тук нататък прехвърлете в машина за сладолед и следвайте инструкциите на производителя. Когато сладоледа започне да се стяга, добавете една по една супените лъжици ром, а малко преди да махнете от машината и бисквитите ОРЕО.

Прехвърлете в подходящ съд и съхранявайте във фризер, а преди консумация прехвърлете за 10-15 минути в хладилник за да може сладоледа да се отпусне.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email