Лято, жега, сладолед! Някак съвсем естествено ми идва асоциацията и днес ви предлагам една изключително лесна рецепта за разхлаждане. Орео сладолед!
Необходими продукти:
250 мл. прясно мляко
75 гр. захар
1 шушулка ванилия
3 жълтъка
250 мл. сметана
2 с.л. ром
бисквити ОРЕО, нарязани на едро
Начин на приготвяне:
Разполовете ванилията и с нож изстържете семенцата от вътрешността.
На средна температура загрейте млякото, захарта и семенцата ванилия, като разбърквате често. Млякото не трябва да завира, а само да се загрее и да се разтворят захарните кристали.
През това време разбийте 3 жълтъка. Към тях добавете на струи загрятата (но не гореща) млечна смес, като разбивате непрекъснато и върнете отново на котлона. Сместа отново не трябва да завира, а само да се сгъсти, за това бъркайте непрекъснато и наблюдавайте. Когато потопите лъжица и върху нея остане млечен  „филм”, махнете от котлона и охладете напълно.
Веднъж охлади ли се сместа,  добавете сметаната и разбъркайте добре.
От тук нататък прехвърлете в машина за сладолед и следвайте инструкциите на производителя. Когато сладоледа започне да се стяга, добавете една по една супените лъжици ром, а малко преди да махнете от машината и бисквитите ОРЕО.
Прехвърлете в подходящ съд и съхранявайте във фризер, а преди консумация прехвърлете за 10-15 минути в хладилник за да може сладоледа да се отпусне.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email