Точно така. Правилно сте прочели заглавието и не си мислете, че изперквам. Е, може би съвсем малко. Ранното октомврийско застудяване успя да ни сплаши и набързо обрахме недозрялата реколта от градината, която се оказа в пъти повече от зрялата, ноо градинарски неволи, какво да се прави. Изведнъж се озовах у дома с около 15 – 20 килограма зелени домати, които ми се пречкаха. Едната част зрее на перваза, а другата лека-полека консервирах по няколко рецепти, любезно предоставени ми от маман. Сега ще ви представя най-добрата, според мен и половинЪт, както и още няколко дегустатора.

Необходими продукти:

(почти на око 😉 )

1 кг. зелени домати, почистени и цели

5-6 червени или зелени чушки, почистени от семки и дръжки

5-6 моркова

1 глава чесън

половин връзка магданоз или копър

1/3 чаша олио

1/3 чаша оцет

1/3 чаша захар

1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Загрейте грил тиган на висока температура и леко гриловайте чушките и доматите.

Нарежете доматите на половинки или четвъртинки в зависимост от големината. Нарежете чушките и морковите на филийки. Накълцайте чесъна на едро и магданоза или копъра на ситно. Поставете всичко в голяма купа и разбъркайте.

Кипнете олиото, оцета, солта и захарта, като разбърквате за да се разтворят захарните кристали и с врялата марината залейте разбърканите зеленчуци. Покрийте със свежо фолио и оставете доматите да се мариноват за 12 часа или една нощ.

Разпределете в чисти буркани, затворете и кипнете в дълбок съд. Максимума на варене е 5 минути. Веднага щом това стане извадете от врялата вода и обърнете с капачките надолу до пълното охлаждане на бурканите.

Ей с такива работи се занимавах тея дни и не само 😉

На финала ще получите поздрав от мен и новата ми шапка, за която се бори цялото семейство, и то не за друго, а защото аз си я оплетох сама, че и пом пон и буфнах 😀

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email