Точно така. Правилно сте прочели заглавието и не си мислете, че изперквам. Е, може би съвсем малко. Ранното октомврийско застудяване успя да ни сплаши и набързо обрахме недозрялата реколта от градината, която се оказа в пъти повече от зрялата, ноо градинарски неволи, какво да се прави. Изведнъж се озовах у дома с около 15 – 20 килограма зелени домати, които ми се пречкаха. Едната част зрее на перваза, а другата лека-полека консервирах по няколко рецепти, любезно предоставени ми от маман. Сега ще ви представя най-добрата, според мен и половинЪт, както и още няколко дегустатора.

Необходими продукти:
(почти на око 😉 )
1 кг. зелени домати, почистени и цели
5-6 червени или зелени чушки, почистени от семки и дръжки
5-6 моркова
1 глава чесън
половин връзка магданоз или копър
1/3 чаша олио
1/3 чаша оцет
1/3 чаша захар
1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
Загрейте грил тиган на висока температура и леко гриловайте чушките и доматите.
Нарежете доматите на половинки или четвъртинки в зависимост от големината. Нарежете чушките и морковите на филийки. Накълцайте чесъна на едро и магданоза или копъра на ситно. Поставете всичко в голяма купа и разбъркайте.
Кипнете олиото, оцета, солта и захарта, като разбърквате за да се разтворят захарните кристали и с врялата марината залейте разбърканите зеленчуци. Покрийте със свежо фолио и оставете доматите да се мариноват за 12 часа или една нощ.
Разпределете в чисти буркани, затворете и кипнете в дълбок съд. Максимума на варене е 5 минути. Веднага щом това стане извадете от врялата вода и обърнете с капачките надолу до пълното охлаждане на бурканите.
Ей с такива работи се занимавах тея дни и не само 😉
На финала ще получите поздрав от мен и новата ми шапка, за която се бори цялото семейство, и то не за друго, а защото аз си я оплетох сама, че и пом пон и буфнах 😀
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email