Днешната рецепта е за индийско сирене панир, която научих от един индийски шеф в София, Пракаш Мишра. Пракаш е собственик на ресторант Шафран и горещо препоръчвам да посетите за да опитате автентична индийска кухня.

Сиренето панир е доста подобно на халуми, но още по-твърдо и безсолно, което го прави идеално за топлинна обработка, без да се разпадне в придружаващия сос. Идеята ми е да си приготвя палак панир или иначе казано индийско сирене със спанак, което е любимо ястие от гореспоменатата кухня.

Към днешна дата, обаче, се връщам към самото сирене…

Защото е вкусно и се приготвя много лесно, за разлика от откриването му в магазинната мрежа.

Това е опит първи, а резултатът е страхотен и съм изключително доволна.

Необходимо ви е прясно мляко, по възможност домашно и с висока масленост. Аз поръчах 3 литра от прованс. За това количество използвах сокът на лимон и половина и получих около 400 г сирене.

Та…

Необходими продукти:

3 литра прясно мляко

сокът на 1 1/2 лимон

Индийско сирене панир ♥ Indian cheese Paneer

Приготвяне:

В тенджера загрейте млякото на средно висока температура и когато започне да се надига за да кипне добавете лимоновия сок. Разбъркайте докато се пресече и се получат нещо като едри парцали.

Подгответе гевгир, застлан с тензух и прецедете за да отделите гъстата маса. Леко увийте с тензуха и изплакнете за секунди под студена вода, колкото да отстраните киселината, но сиренето да остане топло.

Внимателно прехвърлете в подходяща форма за отцеждане (моите са за рикота), притиснете добре и затиснете с тежести.

Колкото повече затискате, толкова по-твърдо ще стане сиренето. Аз оставих за 24 часа под тежест и в хладилник, след което извадих от формите.

Това е!

А скоро очаквайте и палак панир да покажа, но само ако не изям сиренето до тогава.

Панир ♥ Paneer


Ще се радвам да запазите и опитате рецептата, а след това и да споделите.


Ако рецептата за индийско сирене панир ви е харесала, подкрепете страничката, като се абонирате за новите статии в блога тук и последвайте Culinary with me във Facebook или в Instagram.

За видео рецепти, може да се абонирате в YouTube канала на Culinary with me

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email