Днес ви предлагам вкусен, домашен, бял хляб със семола. Разбира се, с квас.

Принудителното стоене в къщи ми даде възможността да меся ежедневно, да експериментирам с брашна и да наблюдавам хляба при различно месене и печене.

Та вместо да допълвам и изменям предишната публикация за хляб с квас, която не е маловажна, реших отново драсна няколко реда.

Някои неща, които ми направиха впечатление:

Задължително, квасът трябва да е добре активиран. В момента меся всеки ден и моят квас избухва за 3-4 часа, при температура 23-25С.

Установих, че когато измесвам тестото в началото, глутена се развива чудесно и шуплите са все по-равномерно разпределени. Затова, първо започнах с тази стъпка и включих месене в началния етап на замесването.

Печенето задължително става в чугунена тенджера и под капак. Когато искам селски хляб, с по-твърда и хрупкава кора, пека на 250С с капак за 20 минути и на 250С без капак, отоново за 20 минути. Когато искам по-тънка кора за хляба, единствената разлика е, че намалям температурата на 200С, когато пека без капак.

Преди да разрежа хляба, задължително охлаждам върху решетка за час, два.

И така… Преминавам към любимата ми комбинаця напоследък, а именно хляб със семола. Вкусен и с много, много хубава текстура.

Бял хляб със семола, разрез ♥ White Semola Bread, cut

Необходими продукти:

за банетон с диаметър 16 см

150 г брашно Semola Rimacinata + допълнително за поръсване на плота

200 г бяло брашно

250 мл изворна вода (+ 1-2 с.л., ако е необходимо)

100 г активен квас

7 г сол

оризово брашно за поръсване на банетона

Бял хляб със семола и квас ♥ Sourdough White Semola Bread

Начин на приготвяне:

Започнете с автолиза. В голяма купа пресейте двата вида брашно, добавете водата и с шпатула разбъркайте до хомогенна смес. Ако е необходимо, добавете още 1-2 лъжици вода. Покрийте купата с домакинско фолио и оставете настрани за 45 минути.

Добавете кваса, с влажни ръце измесете добре за 3-4 минути, отново покрийте с фолио и оставете за още 45 минути.

Следва добавянето на сол. Отново измесете за 3-4 минути. Аз прехвърлям тестото върху леко навлажнен плот и с мокри ръце измесвам до получаването на еластично тесто, по метода slap & fold.

Върнете тестото в купата, покрийте и оставете за нови 30 минути.

Следва финално измесване. Нови 3-4 минути slap & fold  и тестото става меко, копринено и супер еластично.

Покрийте с фолио и оставете да втаса за 45 минути, след кото направете 3 разтягания и пак покрийте за втасване. Тази процедура се повтаря 3 пъти.

На третото разтягане, прехвърлете тестото върху набрашнен плот. Оформете, като прихваштате тестото от долната набрашнена среда и прегъвате към центъра. Обърнете оформената топка с по-хубавата страна нагоре, поръсете с брашно и покрийте с памучна кърпа. Оставете да отпочине за 30 минути.

През това време набрашнете банетона с оризово брашно.

Внимателно прехвърлете хляба с красивата страна надолу в банетона. Оаковайте с найлонов плик и поставете в хладилник, за ретардация, за 13-14 часа.

Когото сте готови, загрейте фурната, заедно с тенджерата,  на 250С за минимум 40 минути.

Прехвърлете хляба върху хартия за печене и с бръснарско ножче направете разрез с дълбочина около 1 см, под ъгъл 45 градуса. За оформяне на “перчем”, може да минете с ножчето лекичко и под горната част, колкото да се отдели кора от среда. При желание направете по-плитки, декоративни разрези.

Прехвърлете в нагрятата тенджера и печете на 250С с капак за 20 минути и още 20 минути без капак.

Охладете напълно преди разрязване.

Това е!

Хляб със семола и квас ♥ Sourdough White Semola Bread


Ако публикацията ви е харесала може да я споделите с приятелите си и не забравяйте да се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email