Направи си сам декоративни чинии или иначе казано терапия за нерви.

Днес няма да ви занимавам с рецепти, а ще споделя как се справям със стресовата предКоледнаСитуация.

Тази терапия много помага, при положение, че положението в офиса е сякаш през 2020 г. няма да има кой, какво и защо да работи и всички задачки са за сега и веднага, понеже видиш ли светът, изобщо, може и да свърши след тия празници.

Подаръци все още нямам! Всеки път, когато тръгна да изминавам двата километра от нас до мола, зациклям на 30 – тата минута и правя обратен. Не ми се мисли, ако имаше и сняг. До празника има едва няколко дни, та… дано все някой от тея дни да успея, че взема пък и стигна. Предварително ще се подготвя със суха храна и вода за из път, та да има какво да сложа под елхата.

С пазаруването на провизии за дома натоварих половинЪт. Подозирам, че съвсем щях да изпуша ако трябва да се редя и по опашки, понеже и суджука, и пържолите, и ракията догодина няма да ги има! ХИЧ!!!

Обаче да не се отплесвам много с битовизми! Да ви кажа какви ги върша вечер…

Прибирам се {почти} в будна кома и докато не съм заспала в асансьора, планирам някакава бърза вечеря.

Следва готвенето. Колкото по-кратко, толкова по-добре.

Вечеря, разчистване {често впрягам и децата, ми нали подаръци ще искат!!!}.

Затрупвам масата със всевъзможни материали, пускам си джингъл белс, сипвам си чаша вино и започвам да се занимавам с направи си сам нещица. Тази дейност ми действа мноооооого  успокояващо, че и повдига коледния дух.

Но… към днешната тема, декоративни чинии!

Имайте предвид, че като казвам декоративни, те наистина са такива. Аз ги ползвам за снимки, за свещници или като подложка на някоя украса. Дори могат да се превърнат в подарък, с когото да зарадвам някого.

Необходими са ви самосъхнеща глина или, грундираща паса, точилка, някое каре, изплетено на една кука или намачкан плат и  спрей, в желан от вас цвят. Всички материали могат да бъдат открити в магазините Слънчоглед и Идея Хоби.

Следва оформянето. Подобно на кора за баница, разточете част от глината до дебелина 5-6-7 мм. Поставете плетено каре  или намачкания плат върху разточената глина и отново направете няколко търкаляния с точилката, колкото да оставите отпечатък. Внимателно изрежете съда в желаната форма. Прехвърлете глината с шарката нагоре в подходящ съд и леко притисните към дъното и стените за да оформите дълбочина. Обикновено аз ползвам чиния в която пека и за изрязването.

Печете на ниска температура, 50-60С, за час и половина, два или според опаковката.

Следва украсата. За всеки случай, изчакайте до следващия ден.

Минете с грунд, колкото добре да покриете от всички страни и да получите снежно бяла чиния. Изчакайте да изсъхне добре и минете със спрей, в случая злато, мат.

Това е всичко!


Ако публикацията ви е харесала може да я споделите с приятелите си и не забравяйте да се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email