Едно от любимите ястия у дома (особено на мъжката половина) е именно яйца по панагюрски. Приготвям ги доста често и въпреки че е пипкаво да забулиш едно по едно всяко яйце, приемам, че тези яйца попадат в сръвнително лесните и бързи делнични ястия. За вкусът е ясно.

Почти витнаги когато приготвям яйца по панагюрски се сещам за една история от преди 654646 години, когато се прибирахме от Гърция и почти щяхме да припаднем от глад, жажда и жега, дотътряйки се до едно от крайпътните заведения на Кресна.

Тогава имахме спор със съпружето как се приготвят яйцата по панагюрски, с чесън или със сирене и когато на масата ни цъфна сервитьора, плю си на пръстите, прелисти тефтерче и се облегна свойски на масата, някакси естествено решихме, че това е човекът, който ще разреши спора ни.

– Извинете, как приготвяте яйцата по панагюрси – извикахме в хор.

– Амиии, честно да ви кажа… (хълцайки) В момента, никак! – отговори (баш) сервитьорът – Са ако им кажа в кухнята, че искате, ше ми се развикат…

Тук направо ми идваше да легна под масата, да се завия с покривката и да се смея, докато сълзите ми спрат да избиват 😀

Тогава хапнахме нещо друго, но от този момент нататък винаги приготвям яйца по панагюрски и с чесън, и със сирене 🙂 Иначе рецепти – бол!

Яйца по панагюрски

Необходими продукти:

за 4 порции

400 г кисело мляко

1 скилидка чесън, счукана

100 г натрошено сирене

1 с.л. оцет

8 яйца

40 г масло

1 ч.л. червен пипер

копър за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете млякото и чесъна, разбъркайте и разпределете по чиниите.

Поръсете по равно и натрошеното сирене.

Ред е на забулените (поширани) яйца, като те се приготвят едно по едно за перфектн вид.

Счупете яйце в малка купичка (аз ползвам за сос). В подходящ съд загрейте на средно висока температура вода, заедно с 1 с.л. оцет. Водата не трябва да завира, а само да къкри (при мен това е степен 5 от 6). С лъжица и кръгови движения разбъркайте бързо водата, така че да се завихри и в центъра и внимателно, от ниско изсипете яйцето. По този начин белтъка се забулва около жълтъка. Оставете за около две минути на котлона и извадете с решетъчна лъжица. Отцедете добре и прехвърлете в чинията.

Когато сте готиви с всички яйца по порциите, загрейте маслото до кипване и малко преди да махнете от котлона добавете червения пипер за секунди.

Изсипете маслото върху яйцата и поръсете с копър.

Това е всичко 🙂

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email