Точно когато си мислех за пролет и планирах рождения ден на малката на открито, зимата реши да се завърне. То надвиснаха такива облаци, дъждове и ветрове, че флората на прозореца ми взе да загива. А точно когато планирах покупки за тържеството ме тръшна поредния фешън грип и ме остави у дома със завидно количество витамини, хапчета, литри капки за нос и фрий тайм в излишък. Май трябва да спра изобщо да си правя планове.
И понеже възстановителния процес в хоризонтално положение ми се струва меко казано загуба на време, прецених, че ще трябва все с нещо да си запълня деня. Решението ми бе мигновенно – нещо с мноооого тъмен шоколад, нещо което да подслади мрачния ден. Резултата беше умопомрачителен.
За тестото:
за 6 тарти с диаметър 10 см
150 гр. брашно
2 с.л. пудра захар
щипка сол
100 гр. студено масло, нарязано на кубчета
80 мл. студена вода
В купа пресейте брашното, солта и пудрата захар и прехвърлете в купата на кухненски робот. Добавете маслото и направете няколко пулса с приставка нож до получаването на маслени трохи. Включете на постоянно въртене и на струи добавете студената вода. Изключете уреда когато тестото започне да се събира на топка. Увийте в домакинско фолио и оставете в хладилник  за около час да се стегне.
*През това време загрейте грил тиган и запечете за няколко минути 50 гр. орехи.
*Включете фурната да загрява на 200С.
Извадете тестото и го прехвърлете върху набрашнен плот. Разточете до дебелина 3-4 мм и изрежете 6 кръга с големина малко повече от тази на формичките за печене. С ръце притиснете по дъното и стените на формите и отстранете излишното тесто. Надупчете дъното с вилица и приберете във фризер за около 15 минути да се стегнат отново.
Покрийте втвърдените тарти с хартия за печене и запълнете всяка с керамични тежести за печене.  Печете за около 20 мин., след което отстранете тежестите и хартията и върнете нън фурната за още 15 мин. Охладете напълно преди запълването с пълнежа.
Шоколадов тарт с орехи
За шоколадовия пълнеж:
300 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
2 с.л. ром (може да изпползвате и есенция, в случай, че ще се консумират от деца)
На водна баня разтопете шоколада и маслото. Охладете леко сместа и добавете рома, като разбивате интензивно. Охладете напълно преди да запълните тартите.
Оставалото е ясно. Охладените тарти запълнете с охладената шоколадова смес и поръсете със запечените и нарязани или не (по ваш вкус) орехи.
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email