Без да се впускам в приказки искам да предложа едно хлебче, направено по моя си импровизация, поради факта, че напоследък съм доста отвеяна и разсеяна и ми се случва да забравям…а когато забравя да купя хляб и ми се налага да изляза на около 35+ градуса, само заради това, някак си предпочитам да разровя шкафовете за продукти, пък каквото ще да става…и понякога става 🙂Ето какви продукти ми се намираха:
около 250 гр. Бяло брашно
около 250 гр. царевично брашно /по мое мнение по-добре би било бялото брашно да е около 2/3 или дори ¾ от всичкото брашно, тъй като при съотношението, което аз направих хлябът беше вкусен, но доста ронлив/
1 с.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
200 гр. топла вода
70 гр. зехтин
50 гр. почистени и нарязани на ситно орехи
2-3 с.л. поръска за хляб, или семена по вкус и предпочитание


Начин на приготвяне: 
В топлата вода се добавя маята и се разбърква, остава се за около 10 мин. През това време се пресяват брашната. Добавят се солта и захарта и се разбърква добре. Прави се кладенче и по малко се добавя зехтина, а след него и разтворената мая. Добавят се семената и орехите и тестото се прехвърля на набрашнен плот. Омесва се добре /аз винаги премесвам по около 200 пъти/, оформя се на топка, намазва се с зехтин и се оставя покрито за около 2 часа. Обемът му се увеличава двойно. Тестото се премесва още веднъж и се оформя така, както бихте искали да изглежда хлябът. Ако имате желание може да го поръсите с още семена. Отново се покрива за около 30 мин., след което хлябът се изпича в предварително загрята фурна на около180 градуса. 

EN Recipe in english later.
ES Receta en español un poco más tarde.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email