Рецептата за днес е за картофен чипс – вероятно най-любимия снакс за моите деца. Тъй като хлапетата го обожават и консумират индустриални количества, реших да опитам вариант, който да бъде по-вкусен и да изключва всякакви консерванти. Разбира се, направих доста опити и изпробвахме всякакви варианти. Във фурната, в микровълнова, киснат и какво ли още не, но резултатът не ни допадна особено и в крайна сметка избрахме пържен в палмово масло.Необходимото оборудване със сигурност присъства във всяка кухня, а приготвянето е съвсем простичко и не отнема от времето ви кой знае колко.

И така, необходими са ви:

по-дребни картофи

1 ч.л. черна сол

палмово масло /количеството зависи обема на фритюрника ви/

черна сол за поръсване /реших, че черната сол е една идея по-полезна, а и придава добър търговски вид/

 Хрупкав картофен чипс с черна солНачин на приготвяне:

Обелете и почистете картофите, след което с белачка ги нарежете на тънки филийки от по 1-2 мм. Вероятно кухненски робот с приставка за тънки филийки би бил много подходящ. Аз късно се сетих за тази врътка и ще опитам следващия път. Нарязаните картофи накиснете за 10-15 минути във студена вода с 1 ч.л. сол, след което ги изплакнете добре под обилно течаща студена вода и ги подсушете за няколко минути в кухненска кърпа. През това време включете фритюрника и загрейте палмовото масло на 160С. Веднъж загрее ли маслото, спокойно може да започнете с пърженето. Препоръчвам да пускате картофите в мазнината един по един за да не се слепят и да ги наблюдавате, тъй като лесно прегарят. Времето за пържене е около 1-2 минути, като ги разбърквате за да се изпържат равномерно, след което ги прехвърлете в чиния, застлана с кухненско руло за да попие излишната мазнина. Овкусете с черна сол и прехвърлете в подходяща за сервиране купа.

Хрупкав картофен чипс с черна солКакто вече споменах, вкусът е убийствен и от два дни, хлапетата приключиха дългогодишната си връзка с Chio Chips, което пък ме прави много, много щастлива, че чак си отворих и биричка по случая.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email