BG Още когато видях за първи път този хляб на страничката на Луиза, разбрах, че това е любов от пръв поглед. Разбира се, в любовта ми имаше известно страдание, тогава все още не притежавах мечтаната чугунена тенджера, необходима за приготвянето на точно този хляб, който сякаш ухаеше през монитора и ме приканваше да отчупя коричката му. Решението ми беше почти мигновенно и реших да се сдобия с въпросната тенджера час по-скоро. Е, заслужаваше си, та дори и само заради този хляб. Ароматен с хрупкава коричка и пухкава среда на голеееми шупли. Приготвянето му е съвсем лесно и единственото нещо върху което трябва да се съсредоточите е планирането на времето за втасване (между 12 и 24 часа), но пак си заслужава. Аз не случайно съм пристрастена и в даден момент замесвах всеки ден това вълшебство. Казах ли ви, че е любов от пръв поглед!?!?

Необходими продукти:

500 г бяло брашно

3 г суха мая*

9 г сол

385 мл вода

*Даденото количество мая е за втасване 12-24 часа. В случай, че желаете да ускорите втасването до 8-10 часа, може леко да увеличите количеството мая.

Хляб без месене

Приготвяне:

В подходящ съд с капак (аз използвам тенджера) смесете брашното, солта и маята. Добавете водата, разбъркайте, колкото сухите съставки да се намокрят, покрийте с капака и оставете сместа да васа между 12 и 24 часа.

Когато стане време за печене, включете фурната на 230С и поставете вътре чугунена или керамична тенджера, покрита с капак. Важно е и тенджерата и фурната да бъдат загряти добре.

През това време, върху леко набрашнен плот, оформете тестото на топка и прехвърлете върху обилно набрашнена кърпа. Поръсете с още малко брашно и покрийте и отгоре с кърпата. Оставете да втаса до удвояване на обема (и без това чакате фурната да загрее 😀 ).

В загрятата тенджера поставете тестото и с остър нож направете разрез във формата на кръст. Поставете капака и върнете във фурната.

Печете 30 мин. с капак и още 15 без него.

Това е всичко – имате най-прекрасния и умопомрачителен хляб на света 🙂

Хляб без месене

И понеже забравих да ви снимам разрез когато го изпекох хляба, на другия ден приготвих от него брускети с босилеково песто, чери домати и малко зехтин 🙂 Е убийствено е просто!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email