Изобщо и идея нямам как да представя днешната рецепта. Понеделнишките задачи чакат, времето е малко, така, че  моля да ме извините, но ще стрелям на посоки.

В страницата във Facebook ви попитах какво да бъде бонбони или хляб и ето го резултата.

Първата ми мисъл разбира се беше: франзели, но за жалост нямам толкова обемна фурна за да изпека 1 метър хляб. Оказа се обаче, че има разлика във формата на хляба, но не и в тестото и разбира се веднага се спрях на хляб със звучното име bâtard. Направих бързо допитване до книгата на мисис Чайлд и в мрежата и разбира се резултатът беше невероятен. Хляб с хрупкава коричка и мека, пухкава среда. Аромата няма да го коментирам, тъй като и сега споменът предизвиква обилно слюноотделяне.  Недостатъци са бързото изчерпване на готовия хляб и времето за което се приготвя и по-точно времето за втасване, но пък жертвата определено си заслужава. Както се казва хубавине неща стават бавно.

Източник: Mastering the Art of French Cooking.

Подробно видео за оформянето и месенето на хляба.

Необходими продукти:

1 пакетче суха мая

4 с.л. топла вода

450 гр. брашно, пресято

2 ¼ ч.л. сол

240 мл. хладка вода /+/- в зависимост от самото брашно/

Френски хляб

Начин на приготвяне:

В купа сложете маята и четирите лъжици топла вода, разбъркайте, покрийте с кърпа и оставете да кипне добре за около 10-15 минути. През това време в голяма купа изсипете брашното, заедно със солта и разбъркайте добре с шпатула, направете кладенче и в него изсипете вече втасалата мая и останалата хладка вода. Разбъркайте добре и с шпатулата правете разрези в тестото, докато започне да се събира. Набрашнете работния плот и прехвърлете тестото, като го оставите 2 минути да почине и да се отпусне. През това време измийте и подсушете купата за по късен етап. Време е за голямото месене. Според видеото трябва да се меси с удар 800 пъти, аз все не успявам да го докарам до там, но с показаната техника стигам до 300-400 пъти и пак се получава. Тестото става изключително еластично и не залепва по плота. Поставете го в чистата купа, покрийте с домакински стреч, а отгоре с кърпа и го оставете на стайна температура да утрои обема си. Това ще ви отнеме между 3 и 5 часа /идеално време за една разходка/. Следва оформянето на хляба. Горещо ви съветвам да изгледате горепосоченото видео. С везна измерете тестото и го разделете на три равни части, оформете и поставете готовите хлябове върху набрашнена кърпа, като правите чупки за да ги разделите. Покрийте с още една кърпа и оставете за още час втасване. През това време, поставете камък за пица във фурната, застлан с хартия за печене. Ако нямате може да използвате друг вид огнеупорни плочи. Загрейте фурната на 220С. Направете разрези по дължина на хлябовете и лиснете чаша вода във фурната. Печете за около 25 минути, като на 15-тата лиснете още една чаша с вода. Тази стъпка е много важна и ви съветвам да не я пропускате. Охладете и консумирайте с удоволствие.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email