Хлябът у дома е на особена почит! Обожавам го, но това съм го казвала и друг път. И понеже вече е малко есенно, а душевния ми комфорт изисква гъделичкащи сетивата аромати, то днешната рецепта ще е именно за усукан хляб с маково семе. Вълшебен вкус, който горещо препоръчвам!
Адаптирано от: Fast, Fresh and Easy Food на Lorraine Pascale
Необходими продукти:
650 г бяло брашно + допълнително за набрашняване
2 ч.л. сол
7 г суха мая
1 с.л. мед
350 мл топла вода
1 с.л. зехтин
50 г маково семе
олио
Усукан хляб с маково семе
Начин на приготвяне:
Поставете брашното, солта и маята в голяма купа, разбъркайте и направете кладенче. Добавете меда и водата. Смесете докато тестото започне да се събира на топка.
Прехвърлете върху набрашнен плот и месете за 10 мин. до получаването на гладко, еластично тесто.
С помощтта на точилка, разточете тестото в правоъгълна форма до приблизителни размери 40 х 20 см, покрийте с кърпа и оставете за 5 мин. да почине.
С четка намажете повърхността със зехтин и поръсете равномерно с маково семе.
Навийте тестото по дължина на руло. С остър нож направете разрез по средата, отново по дължина, като в единя край трябва да оставите неразряна част, колкото да служи за основа. Осучете двете “плитки” една около друга и оформете под формата на венец, като слепвате двата края с още малко зехтин.
Прехвърлете венеца в тава, предварително застлана с хартия за печене. Покрийте тестото с кърпа и загрейте фурната на 200С. Тази процедура ми отнема около 30 мин.
Печете за около 35-40 мин до златисто.
Поднесете топъл с мед, сирене, масло или каквото си пожелаете и се насладете на чуден домашен, усукан хляб 🙂
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email