Най-сетне 2013-та се изниза. Година пълна с най-различни моменти и емоции – някои хубави, някои по-лоши, а някои си бяха откровено кофти. Важното в случая е друго – да продължим да гледаме напред, да бъдем позитивни, да не губим вярата в мечтите си и да се усмихваме повече. Останолото си е по дефолт – здраве, щастие, късмет!

Днешната рецепта може и да ви се стори крайно неподходяща за след празник, но пък така ми се отразиха дванайсетте дни в прованс, а и честно казано от доста време искам да я споделя тук. Рецептата съвсем не е мое откритие, а ми е много скъп спомен, записан на салфетка от един тийм билдинг в Триград 🙂 А понеже времето е подходящо за туризъм, може и да се разходите до там.

Пътувайки натам, минахме през Доспат и Батак. И разбира се имаше чек ини и снимкииии…

…на  животните….

….и къщите….

…и пещерите, които катерихме…

 Но най-ценна си остана срещата ми с леля Руми от Триград, която е истински майстор – кулинар и царица на родопската кухня.Триградски мекициНеобходим продукти:

около 900 гр. пресято брашно

1 с.л. сода бикарбонат

1 яйце

около 680 мл. (1 1/2 кофичка) качествено кисело мляко

1 1/2 с.л. захар

1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Пресятото брашно се поставя в голяма купа и се оформя кладенче. Върху брашното се посипва содата, а в кладенчето се поставят останалите продукти. Омесва се меко тесто и се оформя на топка. Тестото се прехвърля в чиста купа, покрива се с домакинско фолио и кърпа и се оставя за 8 часа (една нощ) в хладилник.

От готовото тесто се късат топки с големина на малка ябълка и с влажни ръце се разтеглят до получаването на мекица с дебелина 5-6 мм. Естествено, пържат се в нагорещено олио за 1-2 минути, до златисто 🙂

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email