За първи път приготвих тази сьомга на пара доста отдавна, по време на демонстрациите на Monsieur Cuisine на Lidl. От тогава мина почти година и рецепта отлежава спокойно на компютъра ми, но тъй като днес отново се присетих за нея, обмисляйки вечерята, реших, че е крайно време да я споделя с вас.
Тъй като аз не притежавам уред за готвене на пара (за огромно мое съжаление), успях да си направя моя си система, състояща се от тенджера, сито (гевгир) и капак.
Приготвянето е лесно, сравнинелно бързо, а на вкус и аромат сомгата е просто превъзходна, ще се радвам да опитате.
Необходими продукти:
300 – 400 г сьомга, нарязана на кубчета с размери 2 см
2-3 с.л. зехтин
малка глава лук, грубо нарязан
1/2 глава фенел, грубо нарязан
1 малък картоф, обелен и грубо нарязан
1/2 чаша бяло вино
1/2 чаша готварска сметана
20 г масло
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте зехтина и задушете лука до прозрачност. Добавете фенела, картофа, бялото вино и овкусете със сол. Добавете малко вода, колкото да покрие зеленчуците.
Овкусете нарязаната сьомга със сол и черен пипер и я поставете в сито или гевгир, като оставяте разстояние между кубчетата.
Поставете ситото в тенджерата, като се стараете да го закрепите така, че да не опира зеленчуците. Захлупете плътно с капак и поставете на котлона.
Сьомгата ще се сготви от парата за 8-10 минути след завирането на зеленчуците. Отстранете от тенджерата и поставете настрани. Гответе зеленчуците без капак за още десетина минути, а малко преди да дръпнете от котлона добавете маслото и сметаната.
Пюрирайте с пасатор и поднесете рибата върху пюрето, украсена със стрък фенел и струя зехтин.
Това е от мен за сега! 🙂
Ако публикацията ви е харесала, споделете в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

 

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email