За първи път приготвих тази сьомга на пара доста отдавна, по време на демонстрациите на Monsieur Cuisine на Lidl. От тогава мина почти година и рецепта отлежава спокойно на компютъра ми, но тъй като днес отново се присетих за нея, обмисляйки вечерята, реших, че е крайно време да я споделя с вас.

Тъй като аз не притежавам уред за готвене на пара (за огромно мое съжаление), успях да си направя моя си система, състояща се от тенджера, сито (гевгир) и капак.

Приготвянето е лесно, сравнинелно бързо, а на вкус и аромат сомгата е просто превъзходна, ще се радвам да опитате.

Необходими продукти:

300 – 400 г сьомга, нарязана на кубчета с размери 2 см

2-3 с.л. зехтин

малка глава лук, грубо нарязан

1/2 глава фенел, грубо нарязан

1 малък картоф, обелен и грубо нарязан

1/2 чаша бяло вино

1/2 чаша готварска сметана

20 г масло

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В тенджера загрейте зехтина и задушете лука до прозрачност. Добавете фенела, картофа, бялото вино и овкусете със сол. Добавете малко вода, колкото да покрие зеленчуците.

Овкусете нарязаната сьомга със сол и черен пипер и я поставете в сито или гевгир, като оставяте разстояние между кубчетата.

Поставете ситото в тенджерата, като се стараете да го закрепите така, че да не опира зеленчуците. Захлупете плътно с капак и поставете на котлона.

Сьомгата ще се сготви от парата за 8-10 минути след завирането на зеленчуците. Отстранете от тенджерата и поставете настрани. Гответе зеленчуците без капак за още десетина минути, а малко преди да дръпнете от котлона добавете маслото и сметаната.

Пюрирайте с пасатор и поднесете рибата върху пюрето, украсена със стрък фенел и струя зехтин.

Това е от мен за сега! 🙂

Ако публикацията ви е харесала, споделете в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email