За днес ви бях подготвила съвсем различна рецепта, но реших да попроменя плановете, тъй като времето е просто прекрасно и почти навсякъде има храсти с ароматен, цъфтящ бъз. Лично аз, за пръв път правя подобен тип сироп, но пък много добре си спомням времето, когато майка ми и бабите събираха, киснеха и приготвяха сок от този цвят. Дано и у моите хлапета остане подобен спомен, тъй като направо се влюбиха в напитката и в рамките на двата почивни дни, си приготвихме две дози.

Източник: BBC GoodFood Magazine BG

Необходими продукти:

40 цвята бъз

1 кг. захар

2 литра вода

2 лимона, разполовени

1 опаковка лимонтозу

1 капсула ванилова есенция

Сок от бъз

Начин на приготвяне:

 Поставете всички продукти с изключение на цветовете бъз в голяма тенджера. Кипнете на висока температура и оставете сместа да ври до сгъстяване. При мен от 2 литра вода се получи около литър сироп. Веднага щом захарния сироп стане готов, махнете от котлона и поставете цветовете бъз. Покрийте с капак и оставете настрани до пълното охлаждане. Прецедете през марля, налейте в бутилки и съхранявайте в хладилник. Преди да поднесете, разредете с вода в съотношение 1:5.

За финал днес, поздравявам Петя Христова, тъй като тя печели книгата Children’s First Cookbook: Have Fun in the Kitchen! Честито! Очаквам Петя да се свърже с мен за да получи наградата си!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email