Сега, само за да не ме помислите за луда ще вметна… Знам, че сезона на сладката отдавна е отминал. Има още доста време до започването на новия.
Знам, че точно ягодите са на безумна цена по това време на годината, въпреки апетитния си външен вид. В своя защита, обаче, имам разумно обяснение по въпроса.
Това всъщност трябваше да бъдат желирани бонбони, но нещата не винаги се получават такива каквито сме ги планирали и за щастие, поне има резервен вариант. Разбира се фактът, че нещо не се е получило, хич няма да ме спре да продължавам да опитвам, тъпо и упорито.
Такъв е и днешния случай, а ако си харесате рецептата, запазете я за пролетта, обещавам, че няма да съжалявате.
Необходими продукти:
за 2 малки бурканчета
250 г  ягоди, почистени
150 г захар
1 с.л. лимонов сок
1 ½ с.л. течен пектин
Начин на приготвяне:
С помощта на пасатор, пюрирайте фино ягодите. Прехвърлете пюрето в подходящ съд за топлинна обработка и добавете лимоновия сок и половината от захарта. Загрейте на средна температура, като разбърквате често. Когато сместа започне да завира, добавете останалата захар и течния пектин. Намалете температурата и оставете сладкото да къкри 5 минути.  Махнете от котлона, леко охладете и минете сместа през цедка за да отстраните семчиците. Върнете на котлона за още едно завиране, след което разпределете горещото сладко в леко загрети бурканчета и затворете. Оставете на стайна температура до пълното охлаждане на бурканите.
Сладко от ягоди без семки
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email