И така…празниците вече останаха зад гърба ни, хапнахме, пийнахме и мисля е съвсем редно да обърнем внимание на здравословното хранене. Днес, ще споделя с вас впечатления от едно събитие, на което имах удоволствието да присъствам, благодарение на Мария, от LaMartinia

Събитието – дегустанция на висококачествен зехтин + лекция за кулинарните и здравословни качества на зехтина, проведена от шеф – готвач Алберто Моя Карафа и доктор Хосе Лопес Миранда, бе проведено с любезното съдействие на Институт Сервантес – София.

Силата на зехтинаИ тъй като не водих записки, ще го карам по памет 🙂 и по снимки 🙂

1. Интересен факт е, че Испания произвежда около 40% от зехтина, представяте ли си?!?!

2. Зехтина притежава особеното качество да намалява лошия холестерол и съответно да повишава добрия. Сигурна съм знаете, че холестеролът е една от основните причини за доста сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителната дневна доза е 20-30 ml. Това количество е напълно приемливо, нали!?

3. Зехтинът е мощен антиоксидант! И това не е всичко!

Силата на зехтина4. Когато консумираме зехтин, организмът ни възприема по-лесно глюкоза и захари, ето защо ежедневната употреба на зехтин може да предотврати появата на диабет, а също и метаболичен синдром. Ето защо консумацията на захтин може да се приеме като превантивна мярка!

5. Зехтинът е в основата на средиземноморската диета. Сега ще ви зарадвам! Зехтин, филийка хляб и 2-3 чаши вино. Ето това е разковничето! 🙂

Силата на зехтина6. Кулинарно – знаете ли, че зехтина, употребен като мазнина за пържене, развива 20С по-висока температура от обикновеното олио!?! Това спомага за по-бързото “запечатване” на хрната, образуването на хрупкава коричка и запазването на  винамините и минералите в пържения продукт. Здравословно, нали?!

Силата на зехтина7. Как да започнем деня !?! Средиземноморска закуска – сигурна съм, чували сте. Препечена филийка, залята със струя качествен зехтин, малко доматена салса + хамон. Свежи плодове. Фреш. Това е напълно достатъчно за силен старт на деня! Е, и кафе, разбира се! 🙂

Силата на зехтина8. В резюме – зехтинът е най-ценният ни съюзник не само в гастрономията, но и по отношения на здравето. Хранете се здравословно, консумирайте ежедневно качествен зехтин! Спортувайте и споделяйте по чаша вино с любимите хора!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email