През изминалия уикенд се случиха две хубави неща! Първо – ловния сезон е открит, което ми подсигури два дни на спокойно готвене и снимане, т.е. без  да ми бъдат прескачани кабелите на осветлението и без изнервено точене на лиги ¨за да се наснимам¨.Освен това, шансовете ми да сготвя дивеч драстично се увеличават, благодарение на моят половин! Е, фактът, че вече е ловец си има и недостатъци, като например ставане в 6,00 за кафе и изпращане, прескачане на пушка (няколко пъти) за късмет и безкрайните ловджийски сбирки, подплатени  със 150 кюфтета и н’ам си колко литра ракия, амааа карай…важното е дивеч да има (някой ден).  Дано! Да кажа и за второто нещо – температурите взеха да падат! Хеееей, време е да включа фурната, която почти цяло лято беше в отпуск, милата.  😀 Най-сетне и пекарския сезон е открит! Ура!!!

Необходими продукти:

за 8 хлебчета

1 с.л. (7 гр.) суха мая

400 мл. хладка вода

1 с.л. захар

200 гр. брашно от спелта

200 гр. пълнозърнесто брашно

300 гр. бяло брашно

1 с.л. сол

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. зехтин + допълнително за намазване

Разтворете маята, заедно със захарта в 100 мл. вода. Покрийте с кърпа и оставете настрани за 10-15 минути да шупне.

В голяма купа пресейте трите вида брашно, заедно със солта. В ситото остават по-едрите трици. Не ги изхвърляте, нужни са на по – късен етап.  Направете кладенче и изсипете втасалата мая, останалите 300 мл. вода, лимоновия сок и зехтина. Омесете леко докато тестото започне да се събира на топка и преместете върху леко набрашнен плот. Месете с ръце около 10-15 минути до получаването на гладко и еластично тесто. Прехвърлете тестото в чиста купа, леко намазана със зехтин, покрийте с кърпа и оставете на топло място до удвояване на обема (около час).

Пълнозърнест хляб със спелта През това време подгответе тавата за печене, като я застелете с хартия за печене и поръсете с половината от по-едрите трици от ситото.

Премесете тестото още веднъж, разделете на 8 равни части и оформете хлебчетата. Подредете ги в тавата, като оставяте 3-4 см разстояние помежду им. С остър нож направете разрези на всяко хлебче. Намажете със зехтин и поръсете с останалата половина от едрите трици.

Покрийте с кърпа още веднъж и оставете отново настрани за около 30 минути.

През това време загрейте фурната на 220 градуса.

Печете хлебчетата за около 40-45 минути и леко охладете върху решетка преди сервиране!

Гарантирам много хрупкава коричка и невероятен вкус, а в комбинация с маслинова паста или песто е направо цяло угощение!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email