Съвсем скоро писах, че у дома с половинката напоследък правим домашно сирене и реших, да го овкуся по различен начин и да му намеря подходяшо приложение. Ето какво се получи…А сега и рецептата:
Необходими продукти за сиренцето:
за 0,5 кг. сирене
1,5 л. прясно овче мляко
1,5 л. прясно краве мляко
мая за сирене
20 гр. преварена вода
Начин на приготвяне:
Млякото се изсипва в подходящ съд и се загрява до 40 градуса. Оставя се да изстине до 36-37 градуса. У дома ползваме електронен термометър, но температурата може да се провери и по друг начин. През това време се подготвя маята, като във водата се слагат 18 капки от маята. Съотношението е горе долу на 1 литър мляко по 5-6 капки мая. Тази смес се изсипва в поизстиналото мляко и се разбърква на кръст. 10 пъти от горе-на долу и 10 пъти от ляво – на дясно. Получената смес се оставя да отлежи около 1 час, може и 10-15 минути повече на плот, който във времето на отлежаване не бива да има каквито и да било вибрации. След изтичане на определеното време би трябвало да се получи маса наподобяваща кисело мляко. Ако това не стане, процедурата се повтаря от начало. Сгъстеното мляко се разрязва с нож на парчета около – 5-6 см. и се изсипва в подходящ тензух за изцеждане на сирене. Тензуха се завързва и се оставя да се изцежда поне 3-4 часа. Изцедената маса се поставя в подходящ съд с форма по ваше желание, която обаче трябва да има възможност за отцеждане и се натиска с тежест отогре за поне още 5-6, та дори и повече часа. Лично аз последно поставих сместа с тензуха в мивката, отгоре дъска за рязане и няколко тома от любимите ми тежки енциклопедии :)) Сиренето се развързва, изважда се от тензуха и се поставя в хладилник. По желание можете да осолите саламурата и да го накиснете. У дома го консумираме без сол. Вкусът много наподобява на моцарела.
Мариновано сирене:
За целта се нарязват на кубчета от по 1 см. 150 – 200 гр. от безсолното свежо сирене. В купа се забърква смес от 100 гр. зехтин, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. подправка за Фета сирене, щипка риган, сокът на половин лимон и 5-6 нарязани на кръгчета маслини без костилки. Осолява се на вкус. В буркан се изсипват кубчетата сирене, които се заливат с овкусената смес от подправки. Буркана се прибира в хладилник за едно денонощие, след което маринованото сирене е готово за консумация.
За пролетната салата със свежо мариновано сирене:
За 1 порция:
Накъсват се в подходящ съд 3 листа почистена, свежа, къдрава марула. Нарязва се половин краставица. Отгоре се поставят няколко бучки мариновано сирене. Нарязват се и няколко пера от пресен лук. За финал се добавя и стръкче пресен копър. Овкусява се с лимон и се получава прекрасно мезе за узо.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email