Пренощували палачинки

Пренощували палачинки

Днес ще ви препоръчам рецепта за пренощували палачинки, а също и книгата в която ги открих.

Още с първото им приготвяте станаха фаворит у дома – на мен защото ги подготвям от вечерта и съм експедитивна за закуска в делнични дни, та макар и в 6,00 (понеже поради някаква причина училището на малката започва в 7,30),  а на хлапетата – заради неждата текстура и омайното ухание, което се разнася.

Но първо за книгата. Живот от нулата. Автор е Саша Мартин, а тя е и автор на кулинарен блог и то доста добър. Global Table Adventure.

Освен историята за живота на Саша и трудното ѝ детство, сложните взаимоотношение в семейството, опрощението и храната като начин на спасение, сред страниците може да откриете и доста интересни рецепти от световната кухня, както и доста приятно описание на вкусове, аромати и техники на приготвяне.Обичам такива книги!

Удиветелно е как авторката е започнала блога си, като е решила да изпита традиционни рецепти от всяка страна по света, та дори и от България,  с баница и таратор 🙂

Леко и приятно четиво, с интересни рецепти, любопитна информация и не на последно място отвеждащи те в различни краища по света. Препоръчвам горещо 🙂

А сега за палачинките! Както казах, приготвят се от предишната вечер, те и за това са пренощували палачинки 🙂 Престоявайки в хладилника за нощ, фините бучици брашно се разтварят и сместа става лека и ефирна. Ваниловата есенция пък придава очарователен аромат и поднесени с любима плънка, тези палачинки се превръщат в истинско изкушение.

Необходими продукти:

за 6 бр. с диаметър 23 см или множество по-малки

2 големи яйца

1 чаша брашно

1 чаша прясно мляко

щипка сол

1 капсула ванилова есенция

масло за изпичането

сладко по избор или течен шоколад за плънка

Начин на приготвяне:

В купа смесете яйцата, брашното, млякото, солта и ваниловата есенция. Разбийте, покрийте с домакинско фолио и съхранявайте в хладилника за през нощта.

Когато сте готови, загрейте тиган с незалепващо покритие на висока температура (аз ги приготвям на степен 5 от 6). Дръпнете загретия тигана от котлона, леко намажете с масло и изсипете малко от сместа. С въртелинво движение на китката разпределете палачинката възможно най-тънко по дъното на тигана и върнете на котлона за 1-2 мин. Обърнете за да изпечете и другата страна и voilà.

Повторете упражнението до изчерпване на цялата смес.

В случай, че тази публикация ви е харесала,можете да се абонирате за новите публикации в блога тук или да следите публикациите на страничката Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

About the Author:

2 коментара

 1. La Torontoise 07/05/2017 at 03:51 - Reply

  Vania, thank you so much for the reference to Ssha Martin’s blog and her amazing book!! I found it on amazon.com, ordered i and am half-way done in my reading; it’s so inspring! I just get back to say Thank-you!

  And how is your new kitchen? Did the construction workers finish their business?

  Have a good weekend!

  • Vania Filipova 07/05/2017 at 07:52 - Reply

   I’m do glad you’ve ordered the book! I hope you’ll find interesting story and many delicious recipes ?
   My kitchen is ready and I’m so happy to cook and taste new recipes with my family.
   Hugs from Sofia

Leave A Comment

2 × 3 =