Днес ще открия кулинарната 2017 с портокалов чийзкейк.
Пожелавам на всички ви най-вече здраве, останалото все някак ще се нареди. Надявам се! Усмихвайте се повече и бъдете себе си!
За някои 2016 е била по-трудна, за някои по-лесна. При мен положението беше “квот’ – такова”. Имах спадове, сривове, нагоре-надолу, горе – долу, НО се научих да се изправям и да скачам по-високо, отколокто съм предполагала.
2016 мина и замина и някак си съм убедена, че 2017 ще е в пъти по-добра от предходната.
Почерпете се, макар и само виртуално, по случай изпращането на старата и посрещането на новата година, по случай няколкото отминали именни дни, а защо не и по случай някой от предстоящите. В края на краищата, най-добре ще бъде да си приготвите в реалния живот цитрусова експлозия под формата на портокалов чийзкейк за да се убедите в прелестния вкус. Аз съм пристрастена 🙂
Необходими продукти:
за торта с диаметър 18 см
За блата:
80 г маслени бисквити
20 г бланширани бадеми, предварително запечени на сух тиган
40 г меко масло
1 ч.л. ванилов екстракт
Застелете форма за торта с падащ борд с хартия за печете и леко намаслете стените и дъното с меко масло. Поставете всички продукти за блата в блендер и направете няколко пулса до получаването на едри трохи. Прехвърлете сместа във формата и с лъжица подравнете и притиснете към дъното. Поставете в хладилник до втвърдяване на платката. Аз използвам минусовите температури на балкона и ми се получава за 10 мин 😉
Портокалов чийзкейкЗа основата:
150 мл портокалов сок, прясно изцеден
10 г желатин
200 г мед
фино настърганата кора на 1 портокал
400 г заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
Разтворете желанина в портокаловия сок за няколко минути до набъбване и прехвърлете в подходящ съд. Към сока добавете меда и портокаловата кора и загрейте на слаба температура до пълното разтваряне на желатина, като разбърквате. Дръпнете от котлона и охладете напълно.
В купа разбъркайте заквасената сметана и на части добавете охладената, портокалова смес, като след всяко дзобявяне разбърквате до смесването на продуктите. Накрая добавете и ваниловия екстракт и отново разбъркайте добре.
Изсипете основата върху бисквитената платка и леко тупнете формата в плота за да изкарате излишния въздух.
Отново поставете в хладилник или на балкона няколко часа до стягне на основата.
Едва след тази стъпка, може да преминете към финалната украса.
Портокалов чийзкейк
За да завършите тортата:
100 мл портокалов сок, прясно изцеден
1 ч.л. желатин
няколко резена портокал с дебелина 3-4 мм, почистени от кората
червени боровинки, по желание  (аз използвах замразени)
Разтворете желатина в портокаловия сок до набъбване и загрейте на слаба температура до разтварянето на желатина. Охладенте напълно.
През това време подредете портокаловите резени върху основата на чийзкейка. Залейте с охладения портокалов сок и поръсете с боровинки. Върнете в хладилника за последен път и след стягането на този слой може да преминете към следващата стъпка, а именно консумация 🙂
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email