Днешното ми предложение е в синхрон с ловния сезон и по специално с птичия лов – печени пъдпъдъци с бекон, орехово олио и кедрови ядки. Изключително вкусно ястие, което се приготя лесно, въпреки че изглежда пипкаво.
Доста отлагах тази публикация поради няколко причини – едната е подсигуряването на пъдпъдъци. Тук се справи половинЪт (друг вариант е МЕТРО или животинските пазари). Другата причина е, че все нещо не беше наред със снимките на ястието. Ту децата бяха много гладни и нервничеха отстрани, ту не откривах правилната салата, ту пък почистването на птиците не беше както трябва. В края на краищата реших да я запиша преди да е отминал ловния сезон, както казах подсигуряването на дивеч е сложна работа 🙂
Преди да премина към рецепта, ще споделя и опита си с почистването на пъдпъдъците. Това са най-трудните за почистване пилета, поради нежната кожа и множеството перца. Каквото и да си говорим – трудоемко, времеемко, пипкаво. Запасете се с търпение и здрави нервички или се погрижете да получавате пъдпъдъците чисти. 😀
Важно при почистването е да съхраните кожата на птицата здрава и на място, в нея е мазнинката, която придава много от вкусовите качества, задушава, а също така предпазва месото от изушаване. Отделете специално внимание на това.
Опитвала съм да почистя перушината когато са топли, престояли в хладилник или фризер – все тая е, не ми се струва по-лесно в никой от случайте.
След като се увирите, че сте почистили и последното перо е необходими да опърлите пъдпъдъците с горелка, след което се измиват старателно.
Следващата стъпка е накисването на пъдпъдъците в бяло вино, тъй като все пак е дивеч. Тази процедура отнема 24 часа.
Когато сте преминали през всичко описано по-горе, вече може да преминете и към самото готвене 🙂
Необходими продукти:
за 2 порции
4 почистени пъдпъдъка
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. олио
50 г пушен бекон на слайсове, нарязан на ивици
2 с.л. орехово олио
1 с.л. лимонов сок
50 мл пилешки бульон или вода
1 с.л.  кедрови ядки, предварително запечени на сух тиган
свежа салата по ваш избор
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200С.
Подсушете пъдпъдъците с кухненска хартия, леко намажете с олио и овкусете със  сол и черен пипер.
На тиган (най-добре чугунен за да го ползвате и във фурната) запечатайте пъдпъдъците за няколко минути от всички страни до приятно кафяв цвят.
Обърнете птиците по гръб и печете във фурната за около 25 мин.
През това време гриловйте бекона до хрупкавост.
Смесете ореховото олио и лимоновия сок и с половината от дресинга овкусете салатата.
Когато пъдпъдъците са изпепечени ги извадете от тигана, а в него добавете  останалата част от дресинга и бульона или водата. Кипнете за няколко минути и сгъстете при непрекъснато бъркане за да получите приятен сос. Прецедете през цедка.
Аранжирайте с бекон, по два печени пъдпъдъка, малко салата и финално поръсете със сос и кедрови ядки.

 

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email