BG Доста се чудих дали да пускам тези раци или не и в крайна сметка реших да опиша на две, на три опита си. И така ако сте си мислели (като мен), че приготвянето на раци е някаква огромна философия, ще останете изненадани. Философията идва при изважадането на месото, но пък усилията си заслужават, тъй като тези животинки притежават убийствено добър вкус.

И така първото нещо което трябва на направите е да “убиете” раците, като ги поставите в съд със сладка, студена вода, непосредствено преди готвенето. Честно казано моите се оказаха упорити и до последно си щракаха с щипки, което пък ми напомня – ПАЗЕТЕ ПРЪСТИТЕ! Морските раци са доста по-силни от речните.

В голяма тенджера кипнете вода + 1 ч.л. сол + 2-3 дафинови листа. В кипналата вода пуснете раците (около килограм – 4 броя в моя случай), намалете температурата и варете за не повече от 9-10 минути.

Морски раци

Изплактене под студена, течаща вода и сервирайте върху свежа салата по избор. Гарнирайте с лимони или лайм и поднесете на трапезата като не забравяте дъска + чук 😀 Уместен би бил и един майонезен сос, но други задачки ме чакаха, така че next time 😀

Да ви е сладко!

P.S. Специални благодарности на човека, който ме снабдява с морски деликатеси и споделя опит и рецепти с мен! Следващия път, като се видим, има една бира! 😉

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email