BG Напоследък рядко публикувам тук, но за сметка на това доста готвя, снимам и експериментирам. Причината за това явление е само една – мързел в най-чистата му форма и силно изразено желание да гледам в точка, по възможност цъфнало дръвче. Има моменти, разбира се, в които ме удря и музата за списаване на рецепти и ето защо, днес, реших да не изпускам момента. А музата си има име и то е ГЕРМА и невероятните продукти, които получих за да се включа в едно пролетно предизвиателство.

Необходими продукти:

за торта с диаметър 12-15 см

За блатовете:

2 големи белтъка, на стайна температура

60 г бяла захар на кристали

60 г кафява захар

семенцата на ½ шушулка ванилия

щипка сол

За карамеления топинг:

100 г кафява захар

50 г масло

75 мл прясно мляко

малини и боровинки за поръсване

свежи листа мента

Начин на приготвяне:

  1. В суха купа смесете белтъците, двата вида захар, семенцата ванилия и солта. Разбийте до хомогенна смес и загрейте на вода баня до 50С, като често разбърквате, за да се стопят захарните кристали. Охладете до стайна температура.

  2. Загрейте фурната на 90С. Очертайте с молив върху хартия за печене 3 кръга с диаметър 12-15 см. Обърнете хартията с молива надолу, за да не се отбележи върху блатовете и и застелете подходяща тава.

  3. Разбийте белтъчната смес на средна скорост за 10-15 мин., до получаване на „твърди върхове”

  4. С лъжица разпределете сместа по очертаните кръгове, като ги оформяте по-грапави, за да се задържи топинга.

  5. Печете на 90С за 2 часа, изключете фурната и оставете блатовете вътре до пълното им охлаждане.

  6. За карамеления сос – в подходящ съд и на средно – висока температура, карамелизирайте захарта. Към получения карамел и с интензивно разбъркване, добавете маслото. Когато маслото се абсорбира добре, добавете на струя прясното мляко и отново разбърквайте интензивно до получаването на гладък и лъскав карамелен сос. Охладете напълно.

  7. Сглобете тортата като редувате блат, карамел, плодове и за финал украсете със свежа мента.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email