Това трябваше да са сливенските милинки на Мина и Йоли, но сега са само милинки, тъй като в бързината пообърках нещата и действах по инерция. Може да ги кръстя много маслени милинки, тъй като без да искам добавих масло в самото тесто, при овалването, че и ги намазах и въобще… абе много масло.
Тази грешка, обаче, за мен изобщо не е проблем, дори напротив, тъй като и без това обожавам масло и поддържам солидни наличности. А милинките пък станаха убийствено вкусни, с хрупкава маслена долна и горна горичка, а отвътре – памук.
В някакъв момент дори помислих, че няма да останат за снимки, но пък половината семейство беше навън и все пак реших да запазя и за тях, та така… поне еднин кадър – има.
Опитайте ги с риск да се пристрастите 🙂
Преди да се разпиша и с рецептата, ще спомена, че аз месих на ръка и втасвах тестото на стайна температура, но ако решите да ползвате хлебопекарна или да втасвате във фурна, последвайте съветите на Мина.
Друг елемент, който си добавих е домашно приготвената галета*. Нея си приготвям в случайте, когато ми остане хляб, нарязвам на кубчета и пека във фурната на 160С с вентилатор до златисто, охлаждам и после в блендера на много фини трохи. Освен за милинките тук, можете да ползвате тези трохи за какво ли не – от панировки, та до десерти. 🙂
И така…
Необходими продукти:
200 мл вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
350 г брашно
5 г суха мая
1 ч.л. сол
50 г разтопено масло + 50 г. за овалване след втасването
За намазване:
100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 ч.л. сол
1 жълтък
*домашно приготвена галета за поръсване, по желание
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете водата, зехтина и захарта и разбъркайте добре.
В голяма купа смесете брашното, маята и солта и разбъркайте добре.
В брашното направете кладенче и изсипете течните съставки. Замесете гладко и еластично тесто, като на части добавете първите 50 г. от разтопеното масло.
Прехвърлете в купа, покрийте с влажна кърпа и фолио и оставете тестото да удвои обема си (парното е идеално за целта.)
През това време се заемете с маслената заливка.
В купа поставете мекото масло и добавете по 1 лъжица вода и 1 лъжица брашно. Разбийте добре и повторете с останалото брашно и вода, като спазвате добавяне и разбиване. На края добавете солта и жълтъка и отново разбийте до гладка смес.
Веднъж удвоено, тестото е готово за оформяне.
Първо намаслете подходяща тава (моята беше правоъгълна 25 см х 15 см,  примерно), отново с меко масло.
От тестото късайте по малко, оформете топчета с големината на орех и овалвайте в останалото разтопено масло. Подрете в тавата. Намажете обилно с маслената заливка и отново покрийте с кърпа и фолио за да втасат милинките още веднъж до удвояване.
През това време загрейте фурната на 180С.
Печете за 35-40 мин или до златисто и поднесете топли, топли.
Според мен на милинките не им трябва нищо друго, абсолютно самодостатъчни са си за чудна закуска 🙂
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email