Дълго се чудих, как да представя този малинов сладолед с кисело мляко, но поради температурите, лятото, отпуските и всичко останало, реших да не се напрягам много.
Е, все пак ще кажа няколко думи: времето за приготвяне е около 5 минути /без да броим замразяването/, което не ви държи около печката и то в жегата. Съставките са прости, вкусни  и сравнително здравословни, а ако търсите още една причина за да приготвите този летен десерт, то защо пък да не бъде опитването на нов вкус ледено изкушение.
Необходими продукти:
200 мл растинелна, сладкарска сметана   
250 мл кисело мляко
200 – 250 г малини + допълнително за декорация
3 с.л. кафява захар 
100 г млечен шоколад  
20 г масло
10 мл ром          
свежа мента

Малинов сладолед с кисело мляко

Начин на приготвяне::
С помощта на миксер разбийте сладкарската сметана до пухкавост. С вилица намачкайте около 3/4 от малините и ги добавете към сметаната като разбърквате с лъжица. Добавете и останалите цели малинини, а също и киселото мляко със захарта. Разбъркайте отново. Застелете подходящ продълговат съд с домакинско фолио така, че да покриете дъното и стените и оставете повече по дължина за да може да завиете и отгоре след това. Изсипете сладоледа върху фолиото и леко ударете в плота за да се покрият всички ъгълчета и да излязат мехурчетата въздух. Покрийте с фолиото и отгоре и оставете сладоледа да се замрази минимум за 3-4 часа.  Преди сервиране извадете за 10-15 минути колкото да се отпусне, а през това време подгответе шоколадовата глазура. На водна баня разтопете шоколада, заедно с маслото и ромът, като бъркате енергично. Охладете преди да залеете сладоледа.
Сглобяване: ако имате проблем с разрязването на сладоледа, дръжте ножа за няколко минути под топла, течаща вода. Нарежете на порции, залейте с охладения шоколад и декорирайте със свежи малини и мента. 
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email