Изобщо не ми се иска отново да обяснявам защо точно обожавам френски макарони, но пък ми се иска да ви споделя, че съм настроена много, ама наистина много на френска вълна.
Като се замисля, когато бях в Париж, градът хич и не ми допадна, та даже се бяхме запътили към Лондон с влака стрела, но това е съвсем друга история. Та френската ми вълна започна съвсем невинно с едни кроасани, после последва романа „Бог пътува винаги инкогнито”, стигна се и до „Mastering the Art of French Cooking” и последвалия филм Julie & Julia. Изобщо, какво да ви разказвам – Париж ме преследва по някакъв странен и омагьосващ начин и явно пак ще трябва да се ходи (дано това го прочете този, който трябва, че и да се навие). 
Предполагам вече не се налага да обяснявам на какво се дължат тези великолепни сладурчета. 
Необходими продукти:
110 гр. пудра захар
60 гр. бадемово брашно /пресято/
60 гр. белтък /предварително отлежал 5 дни в хладилник и още около 12 часа на стайна температура/
40 гр. захар на кристали
1 шушулка ванилия
За крема:
120 гр. натурален шоколад
75 мл. подсладена сладкарска сметана
няколко капки ванилова есенция Начин на приготвяне:
Първото нещо което трябва да направите е да очертаете кръгове с диаменър около 2-2,5 см. върху хартията за печене с която ще застелете тавата. По този начин ще имате черупки с еднаква големина.
В голяма, суха купа разбийте белтъците с миксер до плътна пяна. На степени добавете захарта на кристали, като разбивате постоянно до получаването на смес с твърди върхове, наподобяваща тази за целувки.
В отделна суха купа смесете пудрата захар с бадемовото брашно, разбъркайте и пресейте 2-3 пъти за да не остават бучки.
С нож разполовете шушулката ванилия. С върха на ножа остържете семенцата от вътрешността и ги добавете към белтъчната смес. С помощта на шпатула разбъркайте някалко пъти и постепенно на три порции добавете бадемово-захарното брашно. Трябва да получите хомогенна и гладка смес, но с плътна консистенция.
С готовата смес, напълнете пош и шприцовайте върху предварително подготвената хартия черупки с диаметър 2-2,5 см. Оставете макароните да изсъхнат така на стайна температура за около 40 мин. – час. Това се прави за да не се напукват при печене. 
През това време загрейте фурната на 150С и когато макароните засъхнат печете за около 12-15 минути. Охладете макароите преди да ги отделите от хартията за печене – по този начин ще се отлепят много по-лесно и без да се наранят, ако необходимо използвайте шпакла. Охладете напълно върху решетка преди да нанесете крема.
 
Приготвянето на крема е съвсем лесно. Натрошете на дребно шоколада и го разтопете на водна баня. Добавете ванилията и охладете, като бъркате интензивно. Шоколадът е лъскав, гладък и аромантен. Към тази смес, добавете сметаната и отново бъркайте. Охладете за половин час, напълнете пош и шприцовайте върху половината от черупките за макарони. С останалата половина черупки слепете и завършете макароните.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email