Лунно сушени домати

Лунно сушени домати

Нали се сещате за момента, в който настъпва есента – децата се прибират от ваканцията при баба, работата в офиса се увеличава с всеки изминал ден,  благодарение на еди кой си Господин Началник, нямате време за козметик или фризьор, защото на път за в къщи трябва да напазарувате,  трябва нещо да се сготви за вечеря между разходките в парка /защото все пак са последните топли дни/ и написването на домашните работи /защото все пак трябва да се напишат/, а междувременно скоро ще дойде и зимата и трябва да се пригтви някаква зимнина /защото и тогава ще трябва нещо да се сложи на масата/, но в същност времето изобщо, ама изобщо не достига, а от вас се очаква да сте поне полумагьсница и се чудите кой стимулант да изберете за да успеете да се справите с всичко това…о, май вече сте се досетили за този момент…то тогава най-вероятно ще се възползвате от това предложение за добавка към вечерята, за зимнина, за нещо, което ще ви спести време…
Рецептата е адаптирана от един от любимите ми кулинарни блогове, а именно My2Penn’orth
Необходими продукти:
1 кг месести домати за консерви
щипка сушена мащерка
щипка сушен босилек
щипка сушен риган
щипка смлян черен пипер
сол
захар
зехтин
2-3 скилидки чесън
 
Начин на приготвяне:
Първто нещо, което трябвада направите е да загреете добре фурната на 220 градуса. Доматите се измиват и разполовяват. Нареждат се в тава с разреза нагоре, поръсват се с подправките на вкус, а след това и със зехтина. Хвърляте на посоки разрязаните на две скилидки чесън между доматите и слагате се за около 10 минути във фурната, след което фурната се изключва и тавата се оставя така до сутринта, без да се отваря вратата. Наспивате се добре, а когато се събудите имате прекрасни, нощно изсушени домати. Слагате в буркани, ако е необходимо доливате зехтин и затваряте. Прибирате в хладилник или стерилизирате за 5 минути.
 
 
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email
септември 21st, 2010|Categories: Зеленчуци ♥ Vegetables|3 коментара

About the Author:

3 коментара

 1. milena 22/09/2010 at 04:41 - Reply

  Е-е-е, най-после рецепта, която не иска 5-10 часа вкючена фурна! Ще се пробва! МНого благодаря!

 2. Anonymous 12/09/2011 at 20:05 - Reply

  Чудесна рецепта!!
  Със сигурност ще бъде изпробвана, а и сега е точно времето.
  Знам, че когато се съхраняват в хладилник сушените домати издържат около два месеца.
  В случай, че бъдат стерилизирани колко време са годни за консумация?
  Благодаря!

 3. Vania Georgieva 13/09/2011 at 06:57 - Reply

  Честно казано, у дома доматките в хладилника издържаха около месец, а стерелизираните не изкараха зимата, тъй като ги унищожихме доста бързо. Предполагам, че при правилно консервиране няма да има проблем да издържат целия сезон, че и повече!

Leave A Comment

one × two =