BG  Преди известно време ви разказах за семейната придобивка, наречена машина за сладолед. Вече със сигурност знам, че това е една от най-добрите ми кулинарни инвестиции, особено ценена от децата и заемаща почетно място в кухнята. Изпробвах доста рецепти, дори бих казала прекалено, а също и всякакви извращения по темата – някои сполучливи, някои не чак толкова, но днешното ми предложение е изключително свежо и ароматно и определено е сред фаворитите ми. Така че, подгответе машините, прогнозата и без това е за затопляне.

Необходими продукти:

200 мл. прясно мляко

3 жълтъка

50 гр захар на кристали

200 мл. сладкарска сметана

фино настърганата кора на половин лимон

1/2 капсула лимонова есенция

1/2 капсула ванилова есенция

2-3 капки течна, жълта, сладкарска боя /по желание/

2 ч.л. ром

Лимонов сладолед

Начин на приготвяне:

В средна купа разбийте жълтъците. В подходящ съд загрейте млякото, захарта и лимоновата кора. Млякото не трябва да завира, а само да се загрее за да се разтопят кристалите на захарта. На части и разбивайки добавете млечната смес към жълтъците, върнете на котлона и оставете на средна температура. Тази смес отново не трябва да завира, а само да се сгъсти, ето защо разбърквайте постоянно. Когато потопите и извадите лъжица, трябва да се образува лек филм. Веднъж стане ли това, махнете от огъня и охладенте напълно млечната смес. Следва добавянето на есенциите и оцветителя, който никак не е задължителен. Разбивайки и на части добавете сметаната. Вече готовата смес изсипете в машината за сладолед и следвайте инструкциите на производителя.

Установих, че сладоледът става изключително приятен и гладък с добавка от 2 ч.л. ром, прибавени в момента в който сместа започва да замръзва.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email