След този уикенд официално откривам коледния сезон. Елхата е украсена,  прозорците  накичени с пъстри лампички, а коледния венец краси входната врата. Освен това започнах с подготовката на подаръчните лакомства и ароматизирах почти целия блок на канела, лимон и портокаови корички. Но най-голямата ми радост са хлапетата, които щъкат насам – натам с искрящи очички и се чудят как да отмъкнат най-хубавата сладка. Вече се досещате, предполагам, че най-големия проблем е опазването на продукцията.

Необходими продукти:

180 гр. краве масло, на стайна температура

1 чаша пудра захар, пресята

2 ½ чаши брашно, пресято

1 разбито яйце

фино настъргатна кора на ½ лимон

1 капсула лимонова есенция

1 к.л. сол

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото заедно с пудрата захар до пухкавост. Добавете яйцето, лимоновата кора,  лимоновата есенция, солта и брашното. Омесете с ръце, трябва да получите меко, еластично тесто. Завийте във фолио и оставете за около час в хладилник. Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе съд и хартия за печене. Разточете тестото с точилка до 3-4 мм върху обилно набрашнен плот и изрежете бисквитите с подходяща форма. Трябва да се действа бързо, тъй като тестото бързо започва да омеква. Ако залепва, топвате формата в брашно и режете. Подредете върху хартията за печене, не е необходимо да се оставя голямо разстояние между сладките. Печете за около8-10 минути, като внимавате да не покафеняват, трябва да си останат бели. Охладете първоначално в тавата, а след това и върху решетка. Когато са напълно изстинали са готови за декориране.

Лимонови снежинки

Декорация:

В случая тук използвах готов фондан и захарни перли, като си направих лепило от 1 ч.л. хладка вода и пудра захар, за да залепя фондана към бисквитите и перлите към фондана.

Лимонови снежинки

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email