Крем кафе с кестени и карамел… или една безумно вкусна комбинация, на която трудно може да се устои.
Може и да ви се струва рано за рецепти с коледни украси и светлини, но ако блогвате (не)редовно или пък се занимавате с кулинарна фотография или пък участвате в разни и разнообразни коледно – новогодишни проекти, които се нуждаят от твърде ранен печат, то със сигурност ще ме разберете. Смело мога да кажа, че тези празници вече ги изкарах веднъж тази година, въпреки пролетното слънце навън. Включих се в стайлинга на свинско печено и засукани хапки, правих коледно тирамису, а дрезденския щолен много отдавна остана в небитието… и да….въпреки времето, което му бе необходимо за да престои и узрее. Тези дни ще го приготвя пак, този път за нас си де.
Но да се върна на рецептата. Умопомрачително вкусен ми се получи кремът – полъх на хладна, есенна утрин от любимите ми кестени, свежест на ароматно кафе с дулсе де лече за карамелено съвършенство се събраха в едно цяло. Дори пишейки в момента, преглъщам и се присещам, че пак имам едни кестени в излишък.
Приготвяне:
И така, необходими са ви 1/2 кг. кестени. Сварете и ги почистете от люспите (до тук с пипкавата работа). Прехвърлете в блендер и добавeте 1 късо еспресо и 2-3 с.л. прясно мляко. Пасирайте до гладка, хомогенна смес и прехвърлете в купа. Към сместа, добавете 250 гр. маскарпоне, 400 гр. дулсе де лече, 1 ч.л. ванилов екстракт и 1 с.л. ром. С помощта на шпатула, разбъркайте добре до равномерното смесване на съставките, след което, съхранявайте в хладилник до сервиране.
Тъй като количеството, което получих от дадените съставки е доста голямо, аз направих тирамису и напълних няколко чаши на хлапетата, като за тях използвах смлени на фини трохи бишкоти, които поръсих на дъното на всяка чаша и по повърхността, т.е. нещо като кестеново тирамису в чаша… и то какво! 😀
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email