Тези дни осъзнах, че целия ноември ми е пълна каша и пастет . Всичко върви ту с краката нагоре, ту надолу, възходи, падения, падане, ставане и пак продължаване. Измежду всички безсънни нощи, интересни събития и безкрайни, работни задачки, все още някак успявам да изпробвам по някоя и друга рецепта и този път тя отново е от спомената вече книга, издадена от Lidl България, Манчев срещу Шишков. И така, реших да изпратя месеца с този крем Каталана, за да си подсладя предстоящия, който се надявам да бъде изпълнен с по-положителни емоции.

Тъй като за моя вкус този крем е доста сладък, бих намалила количеството на захара поне с едни 30-40-50 гр., но тук ще запиша рецептата така, както е представена от Таньо Шишков.

Необходими продукти:

за 6-8 порции

8 жълтъка

500 мл сметана за готвене

1 шушулка ванилия

40 мл ликьор Айриш Криим или друг по ваш избор (аз използвах любимият ми ром)

200 г захар

За декорация:

50 г лешници, предварително запечени за 3-4 мин на сух тиган, едро нарязани

френско грознде или друг вид замразени плодове

Приготвяне:

В купа разбийте с миксер жълтъците и захарта до пяна. Разполовете ванилията с остър нож, изстържете семенцата, добавете ги в купата и разбъркайте. Добавете ликьора/рома и сметаната, разбийте и поставете купата над съд с вряща вода. Оставете на водна баня при често и интензивно разбъркване за 30-40 мин, докато сместа започне да се сгъстява.

Разлейте в чаши за сермиране и поставете в хладилник за 24 часа.

Преди да поднесете, украсете по ваш избор 🙂

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email