В сезона на плодовете и зеленчуците е време и за малко зимнина, поне докато цените са по-прилични, а количествата изобилни. Класика у дома са именно тези кисели краставички.

Рецептата е от свеки, приготвянето е лесно, а резултатът страхотен. Получават се хрупкави и чудно овкусени кисели краставички, подходящи за мезе, сандвичи и множество рецепти за по-хладните дни.

И така….

Продуктите са малко едно към гьотере, но това е положението…

Обикновено купувам 10 кг корнишони, които ми стигат за 16-18 буркана. Никога не засичам какво и колко, пълня буркани до свършване на краставичките и често някой притичва до магазина, я за сол, я за оцет.


Необходими са ви стерилизирани буркани и капачки, краставички сорт корнишон, кромид лук , нарязан на шайби, цвят от копър, винен оцет, захар, сол, черен пипер на зърна (може и синап) и вода.

Започнете с измиването и почистването на краставичките. Това сякаш е най-досадно, особено когато количествата са по-големи.

На дъното на всеки буркан поставете 2-3 шайби лук, 5-6 зърна черен пипер (или синап) и 1-2 цвята копър.

Започнете да редите краставичките, като се стараете да поберете максимално чрез натъпкване.

Добавете равна супена лъжица сол и кафена лъжица захар. Финално още 1-2 цвята копър.

Налейте около 1 см от дъното на буркана оцет (или един пръст, според свеки 😀 ). Долейте със студена вода до горе и затворете буркана с капачка.

Повторете до изчерпване на количествата.

Подредете бурканите в голяма тенджера и кипнете. В момента в който водата заври, дръпнете от огъня и обърнете всеки буркан с капачката надолу.

Охладете напълно и съхранявайте на хладно за зимата.


А ако публикацията ви е харесала, споделете в социалните мрежи и не забравяйте да се абонирайте за новите статии в блога тук или следете страничката във Facebook.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email