Днешното ми занимание е точно толкова безсмислено, колкото отработването в събота, но пък някои хора се радват.  Слава на Бога, днес не отработвам {йеййй} и мога да радвам единствено хлапетата ми.
В случай, че решите да приготвите подобни бонбони, ще са ви нужни:
подходяща форма с равно дъно, с приблизителни размери 10 х 10
250 г ягоди
1 с.л.прясно изцеден сок от лимон
20 г желатин
50 г захар
Приготвяне:
  1. Поставете ягодите в блендер, залейте с лимоновия сок и пасирайте до фино пюре. Прецедете през цедка и прехвърлете в малка тенджера.
  2. Накиснете желатина в 20 мл студена вода до набъбване.
  3. Добавете желатиновата смес и захарта към ягодовото пюре и загрейте на средна температура, като разбърквате от време на време. Захарта и желатина трябва да се разтворят напълно. С лъжица отстранете образувалата се пяна, дръпнете от котлона и охладете напълно.
  4. През това време застелете дъното на формата с хартия за печене. Изсипете охладената смес и поставете в хладилник за 4-6 часа до стягане.
  5. С помощта на нож освободете желето от стените на формата и прехвърлете върху чиста хартия за печене или подходящ плот. Изрежете по ваш избор.
  6. В случай, че имате желание, овъргаляйте бонбоните в захар, но го направете непосредствено преди поднасяне, тъй като незнайно защо от захарта започват да се отпускат и втечняват. Аз ги покрих с ванилена захар, както прави Джейми, която предварително подготвям в буркан с използваните вече ванилови шушулки 🙂
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email