Не съм сигурна дали краят на лятото наближава, но краят на Август е тук. Точно днес, голямото хлапе има имен ден! Да ми е жив и здрав, див и щастлив! И тъй като той е в Прованс, но не в онзи Прованс, дето ми се иска :), детето си поръча еклери, ама не в торта, а само така. Натюр. Ама при мен натюра хич го няма, та се чудих доста за кремът с който да бъдат запълнени свещените еклери. Надявам се да ми простите за подскоците на мисълта, но и без това вече съм бръмнала отвсякъде. Планирам едно пътешествие, началото на учебната година, часът при зъболекар, очен и не знам си какви изследвания в детската градина. Ооообаче,  да се върнем на Август и края на лятото. Време за всякакви малинки, боровинки, къпинки и други -инки, който нямат еквивалент на български с английските беррис. Но както и да е, аз избрах точно тях за крема.

Рецептата за еклери, които правя вече за n-ти път, отново е от Слънчевата кухня на Ирина. Там, тя е дала чудесно описание на рецептата и не виждам особен смисъл да я преповтарям.

Еклери

Аз направих промяна в крема, като включих 200 мл. сладкарска сметана, разбита до пухкавост с 2 с.л. пудра захар, добавих 100 гр. Маскарпоне и 200 гр. малини намачкани с вилица и хей така за разкош лиснах 2-3 капки концентриран аромат шампанско. С този крем напълних пош и буф в еклерите 🙂

Освен това, нямаше как да се въздържа и да не отприщя музата си при вида на красивите – инки. Дълбоко съжалих, че ментата в саксията на балкона отдавна се е съсухрила и не става за нищо. Но…карай, то пък все едно сефте!

Много ми пасна идеята на Людмила, от Salted lemons и моменталически я вкарах в действие 🙂

Съставките са на око, но горе – долу: 150 гр. кисело мляко с масленост 4,5% (примерно на баба ти) се разбъркват със 100 гр. заквасена сметана и 2 с.л. чист мед. Останалото е лесно: Редуват се млечната смес с плодовете по избор (малини, къпини, боровинки или др.) и за финал се поръсват филирани бадеми и разбира се, мента. Ъхх, трябваше да я поливам по често 🙁

Та това е за сега. Не знам кога ще пиша скоро, поради ах тоз Септември, но вие ми стискайте палци бързо да се адаптирам към учебния сезон 😀

Пожелавам ви вкусен ден, изпълнен с вдъхвовение и усмивки!

EN  I’m not sure if this is the end of the Summer, but the end of August is here and today my bigger kid has a name day. I wish him good health and happiness!

I loved the idea of Lois from Salted lemons and in a moment made this lovely milk and berries pots.

The ingredients are by eye but: Mix 150 gr. of Balkan style yogurt 4.5% butter content with 100 gr. of sour cream and 2 tbsp. of pure honey. The other is easy: make levels from milk mixture and berries by taste and sprinkle some sliced almonds at the end.

So, that’s from me for now!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email