Да, да. Знам, че е зима. Знам, че все още някоя и друга снежинка прелита край прозореца и вероятно още доста време ще бъде така.

Също така знам, че на много места хората все още се любуват на приказни, зимни пейзажи и по-скоро наблягат на горещ чай или мляко с какао. Но, винаги има едно но. Но, защо пък да не може, човек да се отпусне в топлия си дом и да се наслади на нещо като „зимен” сладолед, с всичките типични за сезона аромати и вкусове.

Все пак лятото едва ли ще ми бъде до канела, да не говорим, че и няма дюли.

Мисля, че сега е точния момент за дюлево сорбе с букет от „зимни аромати”.

Необходими продукти:

600 гр. дюли

1 ½ чаши вода

1 чаша захар

20 мл. прясно изцеден лимонов сок

1 пръчка канела

3 пъпки карамфил

 Дюлево сорбеНачин на приготвяне:

Почистете дюлите от семките, твърдата част и корите и ги нарежете на кубчета. Загрейте на средна температура водата и захарта, добавете дюлите и подправките и оставете всичко да къкри за половин час или до омекване на плода. Охладете, отстранете канелата и пъпките карамфил и пасирайте сместа до фино пюре. Добавете лимоновия сок, разбъркайте и прецедете през цедка. Изсипете в кутия с капак и разбърквайте през половин час в първите два часа от замразяването и през един във вторите два часа. Оставете във фризера до пълно замразяване, а преди да сервирате, преместете  в хладилник за около 10-15 минути да се отпусне.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email