От мнооооого дълго време се канех да се пробвам с домашното сирене, но половинЪт все ме изпреварваше и някак си реших, че щом той се справя, аз мога и да не се напъвам толкоз, но съвсем наскоро тази ми страст отново се надигна, тъй като попаднах на доста рецепти по страниците на кулинарните издания, та дори съвсем наскоро имаше подобно предизвикателство в The Daring Kitchen. И така, речено – сторено! Спрях се на домашна рикота, а рецептата е от новия брой на списание Dish.

Ще започна с млякото. Важно е да бъде пълномаслено и без всякакви консерванти, е-та, ме-та и т.н. Демек, най-добре е, да си го набавите от някой собственик на крава. 🙂 Може и коза и/или овца и/или  каквото ви е по вкуса. В случая тук е краве мляко. Като се замисля при мен откриването на мляко беше по-сложно от самото правене на рикота 🙂

Необходими са ви:

2 л. пълномаслено мляко

1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу), разтворена в 1/2 чаша студена вода

1/2 ч.л. сол

Приготвяне:

Според рецептата е необходим термометър. Да си призная аз все още нямам такъв, затова ще напиша и как се ориентирах аз.

В подходящ съд и на средна температура, се загрява млякото на водна баня. Това се прави с цел да не загаря по дъното. Когато се затопли на около 37С (тук измерих с пръст, горе – долу хладко) се добавя около 1/4 от разтвора с лимонена киселина, а след това и солта.

След тази стъпка се продължава със загряването, като непрекъснато се разбърква. Важно е млякото изобщо да не завира, а също така и да се движи непрекъснато.

След около 10 минути млякото започва да образува по-твърд каймак. Когато достигне 80-85С (т.е. горещо за пръста ми) – лъжица по лъжица се добавя останалия разтвор с лимонена киселина. Не забравяйте, че трябва да се бърка. Млякото започва да се пресича и се образуват твърди парченца (подобни на извара, но доста по фини).

На 90С (или преди да заври) се маха от котлона и се оставя настрани да се “успокои” и охлади. Прецежда се с цедка, след което се оставя да се отцеди в марля за около час и готово.

Резултата е около 250-300 гр. рикота от 2 литра прясно мляко. Неповторим вкус и кеф за кулинарната ми душица! 🙂

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email