Днес искам да ви призная за една моя слабост, а именно – пристрастеността ми към гевреците, но не тези – варените, каквито често виждаме да се продават от хартиен чувал по ъглите на софийските улици, а онези със сусам. Пътувайки из турско и гръцко, геврекът със сусам е цел №1 още в мига в който преминем граница, то се започва едно търсене на пекарни и магазини и е цяло чудо, тъй като мирясвам едва тогава, когато си получа сусамената доза. Като си представя само аромата на прясно изпечен геврек с хрупкава, златиста, сусамена коричка и пухкава, бяла среда, стомаха леееко започва да ме свива и да ми напомня с песен, че няма нищо против едно геврече. Е, сигурна съм вече можете да си представите щастието ми когато открих рецептата за турски геврек – симит. Сега ми оставя единствено да обуча децата да ги разнасят на табла върху главата, което обаче, никак не е лесно, поради бързото изчерпване на стоката. 
Рецептата е адаптирана от My Turkish Kitchen 
Необходими продукти:
за 12 малки или 6 големи геврека
½ ч.л. суха мая
¾ чаша топла вода
2 чаши бяло брашно
1  ч.л. сол 
За топинга:
3 с.л. глюкоза *
2 с.л. вода
1 чаша сусамови семена
* В оригиналната рецепта се използват 4 с.л. гроздова меласа, която в БГ за съжаление не се намира. Аз приготвих гевреците с глюкоза, но при следващата екскурзия до Истанбул, със сигурност ще се разтърся за тази така ценна меласа. 
 
Начин на приготвяне: 
В голяма купа разбъркайте маята, брашното и солта. Добавете топлата вода и месете с ръце докато сместа се оформи като тесто. Оформете на топка и оставет в купата, покрийте с домакинско фолио, а после и с кърпа и оставете на топло докато тестото удвои обема си. 
През това време застелете подходяща тава с хартия за печене и леко я намаслете. Загрейте фурната на 175С. Подгответе и топинга: смесете водата с глюкозата, а сусама изсипете в подходяща по-голяма чиния. 
Веднъж удвоило обема си, вземете тестото и го месете върху леко набрашнена повърхност докато изчезнат балончетата. Разделете го на желания брой гевреци, според размера. Аз  направих 12 по-малки. Всяко топче се разтегля по дължина /около 20 см.  за по-малките и около 35 см. за по-големите/, усуква се, краищата се събират във формата на кръг, като се притискат с палци за да не се отвори геврека. Всеки геврек се потопява в глюкозената смес и се отцежда леко, след което обилоно се овъргаля в сусам. Подредете гевреците върху хартията за печене и оставете леко да втасат за 20 минути на топло. Печете за около 25 минути или до златисто. 
 
 
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email