Каквото и да кажа за този десерт, ще бъде малко. Не знам защо старателно отлагах първия опит, дали заради наименованието, което винаги ме е карало да си представям нещо изключително сложно за приготвяне или поради факта, че всичко с включен желатин, още от детските ми години ме кара да притрепервам от ужас дали ще се стегне или не. Ами било е грешка, отлагането де, изобщо не е трудно. Часът на въпросната панна кота обаче настъпи и то в малките часове – спомняте ли си за грипът, та рекох си така и така ще сваляме t и ще поотложа спането, защо пък да врътна и едно кремче, ей така за гъдел.Тук ще спомена, че явно всичко си зависи от вкуса. На половината фамилия се хареса ужасно много – лек, ненатрапчив и умерено сладък вкус с аромат на ванилия. На другата половина коментарът бе “Аз това треперещото няма да го ям!” И толкова. Аз лично го препоръчвам /от първата половина съм/ и определено ще приготвя пак 🙂

Ванилова панна кота

Необходими продукти:

за 4 порции

120 мл. прясно мляко

5 гр. /около 1/2 с.л./ желатин на прах

360 мл. сладкарска сметана

40 мл. мед

1 шушулка ванилия /разполовена по дължина/

1 с.л. захар

щипка сол

сладко от ягоди /по ваш избор/

шоколад за декорация /пак по ваш избор/

Начин на приготвяне:

Първо поставете малка купа в хладилника за няколко минути за да се охлади. В нея изсипете млякото и поръсете повърхността с желатин. Оставете настрани за 5 минути, желатина трябва да омекне. Изсипете млякото в подходящ съд и го загрейте на средна температура, като бъркате често и внимавате сместа да не завира. Целта е желатина да се разтвори. Това става за окло 5 минути. Добавете сметаната, меда, захарта и шушулката ванилия и отново загрейте за 5-7 минути до разтварянето на меда и захарта. Бъркайте често и отново внимавайте – не трябва да завира 🙂 Махнете от котлона, оставете на стайна температура да се охлади и отстранете шушулката ванилия.

В чаши за сервиране, разлейте на дъното желаното количество сладко, а след това – внимателно и от ниско от сместа за панна кота. На този етап наподобява гъсто прясно мляко, но това не бива да ви притеснява. Поставете чашите в хладилник за минимум 6 часа. Декорирайте по желание и сервирайте.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email