Особена чест за мен е да ви представя днешната си гостенка… Руми, по-позната като лулу! от something… Сещате се, нали !?!  100% съм сигурна, че вече сте попадали на страничката и. Лично аз съм пристрастена! Към фотографиите, статиите, идеите, разказите и изобщо… всичко! Честичко, когато имам нужда от положителни емоции се отбивам за да се насладя на всичко, излязло от пръстите на Руми, а пък тя е много креативна и винаги успява да ме изненада с красивите си творения. Днес е подготвила поредното оригинално предложениe, а аз, отново съм без дъх! 

Ах, лулу! Хиляди благодарности за вниманието, бисквитите и прекрасните фотографии!  Продължавай да ни вдъхновяваш!  🙂

Бисквити с липов цвят

Всяко гостуване минава през встъпителна част, в която гостите се представят. Нали знаете, това е онази официална част, в която всички се усмихват сковано, казват някакви клишета и в разговорите има кратки паузи на конфузно мълчание. Може ли да я минем по- набързичко?

Здравейте,азсъмЛулуиимамкулинаренблог,поизвестенкатоНещото.

Ми стига толкова!  Може ли вече да разкажа за рецептата? Всъщност това не е толкова рецепта, колкото идея. За нещо сладичко, за нещо като подарък  или всъщност, просто нещо за забавление.  Чаени бисквити! Долавям отегчена въздишка и кисела физиономия от типа „айде, бе, пак ли бисквити”.  Моите са малко по различни. Те са…ами буквално чаени. Много буквално и много чаени!  Първо -подходящи са като компания на чаша ароматен чай. Второ, в съдържанието им има чай. И трето- няма как да не забележите, но те самите приличат на чаени пакетчета, небрежно пакетирани в  индивидуални  пликчета.

Бисквити с липов цвятРецептата за самите бисквити може да бъде всякаква. Аз се спрях на една малко по- нестандартна вариация.

Бисквити с липов цвят

110 г меко масло
1/3  ч.чаша захар

1 равна ч.л стевия на прах

1 яйце
2 ч.чаши брашно
сокът и кората на половин лайм
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч. чаша много силен липов чай

1 ванилия

 Бисквити с липов цвят

Наличието на Стевия в рецептата намалява количеството на захарта в бисквитите. Ако не разполагате с нея, просто увеличете захарта до половин чаша.

Маслото и захарта се разбиват с миксер до кремообразна консистенция.  Прибавя се яйцето и се бие докато сместа стане пухкава (да речем) смес. Прибавят се брашното,  сокът и кората от лайм, бакпулвера и липовата запарка и се замесва средно меко тесто. Оставя се в хладилника за около час да стегне.

През това време от дебел картон се изрязва шаблон, който да има поне бегла прилика с чаено пакетче.

Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина око  3-4-5 мм (не е чак толкова важно)

Шаблонът се налага върху тестото и с помощта на остър нож се изрязват „чаени пакетчета” по него. На късата страна на всяко от тях се пробива дупчица с дървено шишче.

Подреждат се в тава, върху  хартия за печене и се слагат в предварително загрята на 160 градуса  фурна за около 7-10 минути. Изчакват се да изстинат и може да преминете към декорацията.

 Бисквити с липов цвят

За декориране

На всяко „чаено пакетче” се връзва дебел конец. Изрязват се малки фигурки от вестник или правоъгълничета от хартия за опаковане.  С лепило се залепят за свободния край на конеца.

Бисквити с липов цвятПринципно може да приключите до тук и да съхранявате бисквитките в кутия с капак. Аз направих индивидуални опаковки на „чайчетата”, като изрязах дълги правоъгълници от амбалажна хартия. Фиксирах от двете страни с телбод, така че да се получи пликче. Всяко едно украсихме с филц, цветна хартия, изрезки от вестници или просто нарисувахме. Чаените бисквитки се пъхат в тези калъфчета, като кончето оставих да виси отвън. Може да се заиграете с доста по- сложна кройка, така че всяко пликче да си има и капаче.

Бисквити с липов цвятВ допълнение на сладките, ние облепихме кутия от ГСМ и апликирахме  кексче с цветна хартия (под ние да се разбира аз и голямата ми дъщеря). Сладките удобно се настаняват вътре, връзват се с канап или панделка за по- голяма сигурност (най- вече превенция срещу преждевременно изяждане) и са готови за подарък.

 Бисквити с липов цвят

Тези са виртуален подарък за Ваня, на която искрено и благодаря за поканата!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email