Хрупкав картофен чипс с черна сол ♥ Crispy potato chips with black salt

BG  Рецептата за днес е за чипс – вероятно най-любимия снакс за моите деца. Тъй като хлапетата го обожават и консумират индустриални количества от въпросните хрупкави картофки, реших да опитам вариант, който да бъде в пъти по-вкусен, да изключва всякакви консерванти, Е-та и прочее и съвсем не на последно място стойността на чипса да бъде сведена до минимум. Разбира се, направих доста опити и изпробвахме всякакви варианти. Във фурната, в микровълнова, киснат и какво ли още не, но резултатът не ни допадна особено и в крайна сметка избрахме пържен в палмово масло. Хрупкав картофен чипс с черна солНеобходимото оборудване със сигурност присъства във всяка кухня, а приготвянето е съвсем простичко и не отнема от времето ви кой знае колко.
И така, необходими са ви:
по-дребни картофи
1 ч.л. бяла сол
палмово масло /количеството зависи обема на фритюрника ви/
черна сол за поръсване /реших, че черната сол е една идея по-полезна, а и придава добър търговски вид/
 Хрупкав картофен чипс с черна солНачин на приготвяне:
Обелете и почистете картофите, след което с белачка ги нарежете на тънки филийки от по 1-2 мм. Вероятно кухненски робот с приставка за тънки филийки би бил много подходящ, но аз късно се сетих за тази врътка и ще опитам следващия път. Нарязаните картофи накиснете за 10-15 минути във студена вода с 1 ч.л. сол, след което ги изплакнете добре под обилно течаща студена вода и ги подсушете за няколко минути в кухненска кърпа. През това време включете фритюрника и загрейте палмовото масло на 160С. Веднъж загрее ли маслото, спокойно може да започнете с пърженето. Препоръчвам да пускате картофите в мазнината един по един за да не се слепят и да ги наблюдавате, тъй като лесно прегарят. Времето за пържене е около 1-2 минути, като ги разбърквате за да се изпържат равномерно, след което ги прехвърлете в чиния, застлана с кухненско руло за да попие излишната мазнина. Овкусете с черна сол и прехвърлете в подходяща за сервиране купа.
Хрупкав картофен чипс с черна солКакто вече споменах, вкусът е убийствен и от два дни, хлапетата приключиха дългогодишната си връзка с Chio Chips, което пък ме прави много, много щастлива, че чак си отворих и биричка по случая.
EN Recipe in English is coming soon.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *